Ruziënde analisten bij VI Oranje

Een oprechte ruzie of een kijkcijferstunt? Johan Derksen en René van der Gijp, analisten van RTL-programma VI Oranje, vechten de laatste dagen een conflict met elkaar uit via de media.

Derksen en Van der Gijp kunnen, zo blijkt, niet meer met elkaar overweg. Afgelopen zaterdag zei Van der Gijp in een interview met Trouw een „bom onder het programma” te willen leggen. Van der Gijp zei met de RTL-directie te willen praten over een andere invulling van het programma, dat te veel zou draaien om gesponsorde items en te weinig om voetbal. „Ik heb soms het idee dat geld verdienen voor Johan belangrijker is dan plezier beleven aan het maken van zo’n programma.”

Daarop schreef Derksen een column voor tijdschrift Voetbal International, die gisteren voorafgaand aan de tv-uitzending uitlekte via weblog GeenStijl. In de column noemt Derksen VI Oranje „een goedkope kermisattractie”. Van der Gijp is daar volgens Derksen de oorzaak van. „Met zijn ellenlange tirades en zijn neplach is hij een karikatuur van zichzelf.”

Suggesties dat het programma op z’n eind loopt, werden door RTL7-baas Marco Louwerens vanochtend in het AD van de hand gewezen. „We zijn nu al in gesprek over komend seizoen en die brainstormsessies verlopen goed.”

Een mediastunt of niet: het al weken worstelende VI Oranje trok gisteren ineens weer bijna een miljoen kijkers.