Maar één keer was Argentinië beter

Acht keer speelden de nationale voetbalteams van Argentinië en Nederland tegen elkaar. Slechts één keer won Argentinië – en daar was een verlenging voor nodig. Maar het betrof wel de WK-finale van 1978 in Buenos Aires (3-1), waarin Rob Rensenbrink vlak voor het verstrijken van de officiële speeltijd, bij een stand van 1-1, de paal raakte.

Oranje ontmoet Argentinië morgenavond om 22.00 uur Nederlandse tijd in de halve finale, in São Paulo. De weersvoorspelling: kans op regen en zo’n 19 graden Celsius.

Het duel tussen Nederland en Argentinië lijkt vooral een confrontatie te worden tussen de sterspelers van beide landen: Lionel Messi versus Arjen Robben.

Robben is de grote uitblinker bij het Nederlands elftal. Hij zorgt constant voor gevaar bij de tegenstander. Robben maakte tot nu toe drie doelpunten en gaf één assist. Ook wist hij kort voor tijd een penalty te versieren in de achtste finale tegen Mexico.

Lionel Messi was vooral in de kwartfinale tegen België gevaarlijk met zijn snelle dribbels. Hij maakte vier goals en was goed voor één assist.

Argentinië moet aanvaller Angel Di María morgenavond missen – in het duel met België viel hij uit met een spierscheuring in zijn dijbeen. Daar staat tegenover dat aanvaller Sergio Aguëro, die twee WK-duels miste wegens een hamstringblessure, wel weer fit lijkt te zijn.

Routiniers én jonge krachten

In tegenstelling tot in het clubvoetbal behoort Nederland in het landenvoetbal nog altijd tot de wereldtop. Volgens bondscoach Louis van Gaal is dat grotendeels te danken aan de sterke infrastructuur van het Nederlandse voetbal. „We zijn niet makkelijk in te halen. Elk dorp in Nederland heeft een sportaccommodatie. Dat heeft behalve Duitsland geen enkel ander land”, zei hij eerder.

Van Gaal heeft met Oranje voldaan aan de opdracht een nieuw, succesvol elftal op te bouwen. Met een mix van routiniers en jonge krachten uit de eredivisie presteert Oranje boven verwachting, maar is het spel niet altijd aantrekkelijk.

Om lekker af te sluiten, even terug naar de zomer van 1998. Het WK voetbal in Frankrijk. Nederland speelt in de kwartfinale tegen Argentinië. Kort voor tijd een fantastische pass van verdediger Frank de Boer op aanvaller Dennis Bergkamp. Die neemt de bal subliem aan, maakt een kapbeweging en maakt het even mooi af met een geplaatst schot: de verlossende 2-1. Nederland gaat naar de halve finales.