Luchtalarm klinkt in Tel Aviv en Jeruzalem - wraak Hamas

Inwoners van Tel Aviv zitten op de trap nadat de sirenes hebben geklonken van het luchtalarm.
Inwoners van Tel Aviv zitten op de trap nadat de sirenes hebben geklonken van het luchtalarm. Foto Reuters / Finbarr O'Reilly

Hamas heeft vanavond langeafstandsraketten afgevuurd op onder meer Tel Aviv en Jeruzalem. De Israëlische autoriteiten laten weten dat er geen gewonden zijn. In beide steden ging het luchtalarm af.

In Jeruzalem ging het alarm om tien uur vanavond af, zo schrijft persbureau AFP. Daarna waren tenminste vier lichtflitsen te zien in de lucht ten zuidwesten van de stad. En daarna waren drie explosies te horen. Het luchtalarm klonk ook voor het eerst in het noorden van Tel Aviv. Eerder op de avond zei het leger een raket richting Tel Aviv te hebben onderschept. Alle schuilkelders in Tel Aviv en Jeruzalem zijn geopend.

De gewapende vleugel van Hamas heeft de rakettenregen bevestigd. “Voor de eerste keer heeft Al-Qassam Haifa geraakt met een R160-raket, het bezette Jeruzalem met vier M75-raketten en Tel Aviv met vier M75-raketten”, staat in een verklaring.

Een raket richting Haifa zou de langste afstand ooit zijn van een aanval vanaf de Gazastrook: de kustplaats ligt zo’n 140 kilometer verderop. De verklaring van Hamas over een aanval op Haifa kwam kort nadat sirenes klonken in het nabijgelegen Binyamina. Volgens Israëlische media was dit een vals alarm.

Gewelddadigste offensief sinds 2012

De rakettenregen is een reactie op het Israëlische offensief tegen de islamitische beweging eerder vandaag, waarbij volgens persbureau AFP tenminste 17 mensen in de Gazastrook omkwamen. Meer dan honderd mensen raakten gewond. Het is het gewelddadigste offensief tegen Gaza sinds november 2012.

Ook Hamas vuurt raketten af. Israël zegt dat er sinds maandagnacht al 130 zijn afgevuurd, zo meldt de BBC. Israël heeft gewaarschuwd dat het grondtroepen zal sturen als de aanvallen doorgaan. Er zijn 40.000 reservisten opgeroepen.

De escalatie begon toen drie Israëlische tieners werden ontvoerd en vermoord. Daarop volgde de moord op een jonge Palestijn vorige week. Hij zou levend zijn verbrand.

Onze correspondent in Israël Leonie van Nierop schrijft vandaag in NRC Handelsblad (€) dat de nieuwe operatie van Israël lijkt op een nieuwe oorlog:

“Dit lijkt op het begin van een nieuwe oorlog, vergelijkbaar met die van november 2012. Opnieuw bombardeert Israël huizen van Hamas-leden en weer heeft de operatie een codenaam gekregen: Machtige Klif. Bovendien zijn de aanvallen op Israël van gisteravond voor het eerst in twintig maanden door Hamas opgeëist. Eerder hielden ze zich nog aan het staakt-het-vuren en voerden alleen kleinere facties af en toe aanvallen uit. De verwachting is nu dat er de komende dagen veel meer raketaanvallen gaan volgen, over en weer.”