Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Israël voert luchtaanvallen uit op Hamas - ‘mogelijk begin nieuwe oorlog’

Een Israëlische tank neemt positie in bij de grens met Gaza.
Een Israëlische tank neemt positie in bij de grens met Gaza. Foto ANP / Abir Sultan

De Israëlische luchtmacht heeft gisteravond luchtaanvallen uitgevoerd op 47 doelwitten in de Gazastrook. De aanvallen zijn onderdeel van een nieuw offensief tegen Hamas met als codenaam Machtige Klif.

Volgens persbureau Reuters volgden de aanvallen op beschietingen vanuit de Gazastrook. Naast de luchtmacht voerde ook de marine aanvallen uit in het kader van operatie Tzuk Eitan (Machtige Klif).

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF UPDATE: Throughout the night, the #IDF hit 50 #Hamas terror targets in #Gaza as a part of Operation Protective Edge

Meer dan tachtig raketten zijn volgens het Israëlische leger gisteren door Hamas gelanceerd op Israëlisch grondgebied. Een van de doelwitten van vannacht zou dan ook een lanceerinstallatie van Hamas zijn. Daarnaast zijn vier huizen van Hamas-leden gebombardeerd. Volgens het Palestijnse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn bij de luchtaanvallen negen gewonden gevallen.

Een bron binnen het leger zegt tegenover de Jerusalem Post dat de luchtaanvallen gepaard gaan met nieuwe militaire operaties in het gebied:

“We bereiden nieuwe stappen voor en gaan onze aanwezigheid langzaam verder uitbreiden.”

NRC-correspondent Leonie van Nierop over de nieuwe operatie:

“Dit lijkt op het begin van een nieuwe oorlog, vergelijkbaar met die van november 2012. Opnieuw bombardeert Israël huizen van Hamas-leden en weer heeft de operatie een codenaam gekregen: Machtig Klif. Bovendien zijn de aanvallen op Israël van gisteravond voor het eerst in twintig maanden door Hamas opgeëist. Eerder hielden ze zich nog aan het staakt-het-vuren en voerden alleen kleinere facties af en toe aanvallen uit. De verwachting is nu dat er de komende dagen veel meer raketaanvallen gaan volgen, over en weer.”

Volgens een woordvoerder tegenover persbureau AP zijn er inmiddels 1.500 reservisten opgeroepen. Bij de acties van 2012 waren dat er overigens 75.000.

Aanvallen volgen op ontvoeringen

Bij eerdere luchtaanvallen van Israël op Hamas-doelwitten kwamen zeven mensen om het leven, waarna Hamas wraak zwoer. De situatie in de regio lijkt snel te verslechteren. De crisis begon met de ontvoering van drie Israëlische jongens, begin vorige maand. Dat leidde tot een omvangrijke zoekoperatie van de Israëlische autoriteiten. De lichamen van de drie jongens werden begin vorige week aangetroffen.

Kort daarop werd een Palestijnse jongen van zeventien vermoord. Het vermoeden bestaat dat de jongen is gedood uit wraak voor de dood van de drie Israëliërs. Israël heeft inmiddels zes verdachten opgepakt, maar over het verdere verloop van het onderzoek is nog niks bekend.

Omdat Hamas geldt als belangrijkste verdachte van de ontvoering en moord op de drie Israëlische jongens, staat premier Netanyahu onder druk om hard op te treden tegen de organisatie.

Lees ook: Onlangs verdwenen drie Israëlische tieners. Lees hier wat dat ontketende