‘Geen invoering spitstarief op spoor’

Als het aan de NS ligt, komt er geen speciaal spitstarief. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Het invoeren van een spitstarief op het spoor lijkt onhaalbaar. Dat zeggen bronnen rond het onderzoek tegen het AD. Het onderzoek naar het omstreden plan loopt nog, maar het is vrijwel zeker dat het er niet komt.

De NS zou vooral een financiële reden hebben om het plan af te schieten. Als het spitstarief niet wordt ingevoerd moet het ministerie 100 miljoen euro betalen over een periode van tien jaar, zeggen de ingewijden. “Het ligt voor de hand dat de NS het plan als ‘niet haalbaar’ bestempelt, zeker met die vergoeding in het vooruitzicht”, aldus een bron in de krant.

De miljoenencompensatie staat in een vertrouwelijke afspraak uit 2011. De deal kwam tot stand toen het ministerie drie jaar geleden afspraken maakte met de NS om de exploitant van de hogesnelheidslijn van de ondergang te redden. De afspraak is vervolgens meegegaan naar de nieuwe vervoerconcessie.

Het plan voor een spitstarief stond in de nieuwe vervoersafspraken die de NS met staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) heeft gemaakt. Treinreizigers zouden daardoor in de spits tot tien procent meer voor hun kaartje betalen. In de daluren moeten de kaartjes juist twaalf procent goedkoper worden. De zogenoemde tariefdifferentiatie moet zorgen dat de treinen in de spits vaak minder overvol zijn.

Het plan leidde in april voor veel verontwaardiging onder reizigers en in de politiek. Veel mensen vreesden dat het juist weer drukker op de weg zou worden. (Novum)