Europese afspraken over aanpak jihadgangers

Nederland en zeven andere EU-landen gaan meer informatie uitwisselen over jihadreizigers. Daarover zijn vandaag afspraken gemaakt, zegt een woordvoerder van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Afbeelding uit de propagandafilm 'Oh Oh Aleppo, een spookstad', over Nederlandse jihadisten in Syrië.
Afbeelding uit de propagandafilm 'Oh Oh Aleppo, een spookstad', over Nederlandse jihadisten in Syrië.

Nederland gaat met zeven andere landen gezamenlijk optrekken tegen jihadreizigers. Ze gaan onder meer informatie over jihadreizigers opnemen in het Schengensysteem en in een bestand van Europol. Ook worden jihadistische websites uit de lucht gehaald.

Dat hebben ze zojuist afgesproken, zo meldt een woordvoerder van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) tegenover persdienst Novum. Het gaat om Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Polen, Spanje, België en Denemarken.

Door informatie in het Schengensysteem op te nemen, wordt zichtbaar wanneer een jihadreiziger een Schengenland binnenkomt, wat arrestatie of vervolging mogelijk maakt. Op dit moment is dat wettelijk nog niet mogelijk. Ook worden gegevens opgenomen in een bestand van Europol. De woordvoerder laat weten dat zo “een beter en completer beeld van de ongeveer drieduizend Syriëgangers die in heel Europa bekend zijn” moet ontstaan.

Het uit de lucht halen van jihadistische websites moet in samenspraak met de grote providers gebeuren. In Nederland is onlangs de islamsite De Ware Religie uit de lucht gehaald.

Dreiging jihadreizigers in beeld

De afspraken zijn gemaakt in Milaan, in de marge van een vergadering van de EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Er werd gesproken over een betere informatie-uitwisseling omtrent jihadreizigers, omdat de angst bestaat dat enkele terugkerende strijders hier aanslagen willen plegen en nóg meer jongeren zullen inspireren. Het is de bedoeling dat uiteindelijk alle EU-landen zich aansluiten bij de afspraken. Op dit moment hebben alle landen nog een eigen aanpak.

De vergadering volgt op de aanslag bij het Joods museum in Brussel eind mei. Daarbij kwamen vier mensen om het leven. De Franse oud-Syriëganger De Franse Mehdi N. is hoofdverdachte. Frankrijk wist tot deze aanslag niets over hem.

Ook in Nederland wordt gesproken over de aanpak van jihadistische jongen die naar het Midden-Oosten afreizen. Minister Opstelten beloofde inlichtingendienst AIVD vorige week 25 miljoen euro extra vanwege de terroristische dreiging die uitgaat van teruggekeerde jihadreizigers. Daarvoor luidden deskundigen en AIVD’ers de noodklok over bezuinigingen bij de dienst. Bovendien bleek uit een nota dat de AIVD door bezuinigingen het zicht op escalerend jihadisme verliest. Burgemeesters van Nederlandse en Belgische gemeenten praten vanavond over de aanpak van jihadstrijders.

Amerikaanse minister: Europa moet steviger optreden

De Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder zei vandaag dat Europese landen steviger moeten optreden tegen westerse jihadstrijders die naar Syrië afreizen. Holder zei dat Europese landen wetten moeten aannemen die het plannen van een terreurdaad verbieden. Ook vindt hij dat undercoveroperaties moeten worden uitgevoerd tegen burgers die van plan zijn naar Syrië te reizen en dat informatie moet worden gedeeld met de VS en andere landen. Holder zei:

“Dit is een mondiale crisis, waar een mondiale oplossing voor nodig is. De wereld kan niet simpelweg achteroverleunen en de regio een trainingsplek laten worden vanwaar onze burgers terugkeren om aanslagen te plegen. Dat laten we niet gebeuren.”

Vorige week werd bekend dat de VS de veiligheidsmaatregelen opschroeven op een aantal vliegvelden met directe vluchten naar de VS. Reden is de angst dat westerse strijders uit Syrië of Jemen terugkeren en aanslagen willen plegen aan boord van een vliegtuig.