Dit moet je zien op Over het IJ

Over het IJ Festival, diverse voorstellingen in Amsterdam. 3 t/m 13 juli, overhetij.nl

Tuindorpvariaties 3

Voor de lange theatrale wandeling (3 kilometer!) lieten de jonge makers zich inspireren door de wijk Tuindorp Oostzaan – ooit een idealistisch sociaal huisvestingsproject, nu een (deels) droevige achterstandswijk in Amsterdam. Bezoekers lopen langs miniatuurwoonkamers met reusachtige flatscreens. In verschillende woningen zijn voorstellingen – ‘Tuindorpvariaties’. In een rijtjeshuis aan de Tweelingenhof duiken drie makers met Een stil leven in de geschiedenis. Actrice Rianne Meboer, gehuld in jarentwintigkledij, zit op een stoel achter wasbord en tobbe. Sopraan Vera Alkemade bezingt haar lot met de Ophelia-liederen van Strauss. In de laatste Tuindorpvariatie, een mini-rockopera, spelen Rineke Roosenboom en Iona Daniel het verhaal van de band ‘ZMOK-veteranen’; ontstaan op een school voor Zeer Moeilijk Opvoedbare Kinderen. De bandleden hebben heel wat op hun kerfstok.

De onzichtbare man 2

In De Onzichtbare Man zaait Michael Voet verwarring over feiten en fictie. Voet is kunstenaar en heeft zijn werkplaats op het NDSM-terrein. Hij vertelt het waargebeurde verhaal van de Algerijnse illegaal Karim Ramtani, die onderdak zocht in zijn atelier. Voet raakte geïnspireerd door diens ervaringen. Als daarna ‘Ramtani’ aan het woord komt, kantelt het beeld. De illegaal is nu eens geen slachtoffer. Die omkering is sterk en gewaagd. Maar door de cynische tekst (Michael Bijnens) slaat de balans door naar de andere kant en overheerst het beeld van een leugenachtige opportunist. Een meer geraffineerde mengeling van charmant en achterbaks had de voorstelling spannender gemaakt.

Woyzeck 4

Hoogtepunt tot nu toe is de knotsgekke ‘waanopera’ Woyzeck: een woeste klankrevue van paranoia, neuroses, angsten en tics, die van alle tijden zijn.

    • Herien Wensink