Dit brengen andere media vandaag

Close up of a brown bovine snout Foto HH

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Inkomsten uit erfenissen goede doelen stijgt

De ‘Gouden Eeuw van de Filantropie’ is op komst, schrijft de Volkskrant vandaag. Terwijl de donaties aan filantropische instellingen vorig jaar vanwege de crisis stagneerden, namen de totale inkomsten uit erfenissen van 40 grote doelen juist met 10,6 procent toe. Deze conclusie komt uit het jaarlijkse onderzoek van de krant naar de opbrengst uit eigen fondsenwerving van de charitatieve instellingen.

Na een gestage stijging de afgelopen tien jaar, maken de inkomsten uit erfenissen nu een kwart van de opbrengsten op. Donaties zijn nog steeds goed voor 60 procent. Dat een erfenis aan een goed doel sinds 2006 volledig belastingvrij is, heeft wellicht aan de stijging bijgedragen.

Instanties zetten de laatste jaren steeds meer in op nalatenschap, aldus de krant. In samenwerking met notarissen proberen ze klanten middels campagnes en folders te informeren over de mogelijkheid om ook goede doelen in de erfenis op te nemen.

Gaan we straks kijkdiensten stapelen?

Het werd al de Nederlandse Netflix genoemd. NLziet, de nieuwste kijkdienst die ons land sinds deze week rijk is. Naast Netflix, HBO, Videoland Unlimited brengt de nieuwste dienst voor €7,95 per maand programma’s van RTL, Net5, SBS en Veronica.

Het FD voorspelt daarom een ‘hete zomer’ voor de kijkdiensten. Allemaal zullen ze moeten strijden om de gunst, en financiële bijdrage, van de kijker. Want ze bieden allemaal series en films zonder reclame, maar geen enkele dienst biedt alles. HBO heeft Game of Thrones, maar voor House of Cards moet je bij Netflix zijn.

Gaat de kijker daarom straks diensten stapelen, vraag de krant zich af. Drie verschillende abonnementen kunnen samen al snel €25 euro per maand gaan kosten. Marc Jurgens, voorzitter van VodNed, de brancheorganisatie van videodiensten, denkt in ieder geval dat de kijker in de toekomst meer geld aan de diensten zal gaan uitgeven. Geld dat vroeger werd besteed aan duurder internet en het huren of kopen van dvd’s.

Inzamelingsactie 19-jarige student die de oceanen wil opruimen, al over de helft

Het lijkt er steeds meer op dat de 19-jarige Nederlandse student Boyan Slat een serieuze poging mag gaan doen om de enorme hoeveelheid plastic afval die in ‘s werelds oceanen ronddobbert, op te ruimen. Met nog 66 dagen te gaan, heeft hij al de helft van het geld binnen dat nodig is voor de testfase, schrijft de Telegraaf. Vannacht stond de teller van de inzamelingsactie The Ocean Cleanup op ruim 20 duizend backers en meer dan 1 miljoen dollar. Het doel is 2 miljoen.

Slat denkt dat het mogelijk is om, met behulp van de zeestromingen en twee drijvende armen van 100 kilometer lengte, al het plastic afval naar één punt te krijgen. Eenmaal daar kan het afval met schepen aan land worden gebracht en gerecycled.

De testfase kost 2 miljoen, de totale kosten van het systeem zijn begroot op 317 miljoen euro. Slat hoopt de armen in 2020 tussen Californië en Hawaï in zee te kunnen plaatsen.

    • Anke Meijer