Deze artiesten mag je niet missen op de zaterdag van North Sea Jazz

Aankomend weekend begint de 39e editie van North Sea Jazz in Ahoy Rotterdam. Welke artiesten mag je volgens de NRC-muziekredactie niet missen op zaterdag 12 juli?

De spannende pakjes van Sun Ra Centennial Dream Arkestra, die zaterdag 12 juli op North Sea Jazz spelen. Foto screenshot Youtube.com

Aankomend weekend begint de 39e editie van North Sea Jazz in Ahoy Rotterdam. Lees hier de tips van de NRC-muziekredactie voor zaterdag 12 juli.

Snarky Puppy

Snarky Puppy is het “bijtgrage hondje dat in korte tijd de hype van de ‘new jazz’ is geworden”, aldus NRC-muziekrecensent Amanda Kuyper. De instrumentale fusionband die al tien jaar samen speelt heeft z’n roots in Denton, Texas, maar opereert vanuit Brooklyn, New York. Leider en brein achter het vriendencollectief dat allerlei verschillende stijlen met elkaar vermengt - jazzfunk, fusion, progressieve rock en soul - is Michael League. De bassist, producer en componist ontving begin dit jaar samen met Lalah Hathaway (ook op deze North Sea Jazz) een Grammy in de categorie r&b voor hun uitvoering van het nummer Something van Brenda Russell.

In Nederland geniet Snarky Puppy een “opmerkelijk grote populariteit sinds concerten in bijvoorbeeld de North Sea Jazz Club”, schreef Kuyper vorige week over de band. De band staat bekend om hun livereputatie, en vertaalt die ook graag naar cd’s. Het meest recente livealbum, We Like It Here, nam de band op met publiek in de Utrechtse Kytopia-studio van Kyteman. Ook werkte de band, opnieuw met publiek erbij, in Nederland samen met het Metropole Orkest aan een nieuw livealbum. Kuyper:

“Deze samenwerking met een dergelijk orkest, met zoveel instrumenten, [biedt] veel sonische mogelijkheden en rijkere texturen, zegt Snarky Puppy-leider League, die niet kon wachten met componeren. Een maand voor het concert ging hij schrijven. “Het werken met een orkest is altijd een droom voor me geweest.” Samen met Jules Buckley sleutelde hij aan de arrangementen die vettig kunnen rocken of weelderig aanzwellen. De stukken van vanavond bevatten tal van ‘open parts’, waarin bijvoorbeeld de toetsenist zo lang mogelijk improviserend zijn gang kan gaan tot hij een seintje geeft voor een doorstart.”

Typhoon

“De nieuwe Typhoon is een meesterwerk”, verkondigde NRC-muziekrecensent Saul van Stapele vorige week in NRC Handelsblad. Het tweede album van de rapper en muzikant Glenn de Randamie (29) uit het Veluwse dorp ’t Harde heet Lobi da Basi, Sranantongo voor ‘Liefde is de Baas’. Van Stapele:

“Het is een muzikale reis van calypso naar blues naar rap. Warm, kleurrijk en openhartig, en met raps die qua zeggingskracht doen denken aan de soms pijnlijk eerlijke inkijkjes in de ziel van collega’s als Extince en Fresku.”

Typhoon won in 2004 de Grote Prijs van Nederland in de categorie r&b-hiphop, een jaar later tekende hij bij Top Notch en in 2007 kwam zijn ook al veelgeprezen debuutalbum Tussen Lucht en Licht uit. Typhoon werkte al samen met andere succesvolle rappers als Kubus, op wiens album Kubus hij in aanraking kwam met Opgezwolle, Jawat! en DuvelDuvel. In 2009 kreeg Typhoon een Zilveren Harp, een aanmoedigingsprijs van Buma Cultuur voor nieuw talent. Van Stapele tipt dus Typhoon:

“De Nederlandse popplaat van het jaar is voorlopig van Glenn ‘Typhoon’ de Randamie. Hij komt het materiaal van zijn ijzersterke Lobi Da Basi spelen met een band.”

Stevie Wonder

Eén van de twee niet te missen optredens op deze North Sea Jazz is dat van muzieklegende Stevie Wonder, tipt Saul van Stapele:

“De soullegende die scattend en zwierend en jammend elk podium in vlam zet: de legendarische Stevie Wonder.”

Op deze editie van North Sea Jazz komt de “godfather van de gelukspop”, zoals Van Stapele Stevie Wonder omschrijft, spelen. Van Stapele:

“Als geen ander is Wonder de godfather van de gelukspop; de hogepriester van hoop, gospel en liefde. De gelukspop van Wonder is zeker niet per definitie luchtig; hij is een kritische en sociaal betrokken muzikant. Maar zijn muziek is altijd levendig, aanstekelijk en vaak opmerkelijk zonnig en oppeppend. Soms schemert het geloof in de kracht van liefde, god en geluk er in warme stralen doorheen en in andere nummers is het jubelend de hoofdmoot, zoals bij het handjeklap van Happy Street en moeder aller liefdesballades Knocks Me Off My Feet. Met zijn krachtige ballades en oppeppende powersoul inspireerde Wonder generaties toonaangevende artiesten.”

Ibrahim Maalouf

De Frans-Libanese trompettist Ibrahim Maalouf was vorig jaar de ontdekking van North Sea Jazz:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Ik hoorde gisteren veel trompettisten. Allemaal sounds: hard, fluweel, fel, verbeten, snerpend… Wat is Maalouf een complete speler #nsj13

Kuyper schreef in een recent interview met Maaloouf dat de naam van de “prins van de Franse jazzscene” steeds meer “buiten de eigen landsgrenzen valt”:

“Niet alleen is hij een indringende speler, maar hij is ook een eclectische stijlmenger die de sfeer en schoonheid van zijn geboorteland Libanon weet te vangen op zijn trompet, middels een extra ventiel voor mystieke Arabische kwarttonen. Op het North Sea Jazz afgelopen zomer was het schitterend hoe de trompettist notenslierten liet wiegen als slangen in een mandje. Maar hij toonde ook branie in zijn spel met zijn kwintet.”

Saul van Stapele tipt voor Maalouf voor de zaterdag, op welke dag wel moeilijke keuzes gemaakt moeten worden:

“Maalouf is eigenlijk ook niet te missen, zeker niet op een jazzfestival. Maar zijn optreden overlapt vrijwel volledig met dat van Wonder.”

Sun Ra Arkestra

Eén van de thema’s op North Sea Jazz dit jaar is XXL, dat volgens Kuyper “bigbands in alle maten biedt”. Eén van die bigbands is het Sun Ra Centennial Dream Arkestra:

“Als klapstuk: het bizar uitgedoste Sun Ra Centennial Dream Arkestra vol spontane muzikale gekte, doorspekt met soul en jazz.”

Zijn naam doet misschien Egyptisch aan (Ra was immers de Egyptische zonnegod) maar bandleider, toetsenspeler, goeroe en zonnekoning Sun Ra (1914-1993), geboren als Herman Poole Blaunt, was een Amerikaanse jazzlegende uit Birmingham, Alabama. Sun Ra staat bekend om zijn ‘cosmische filosofie’. Frans van Leeuwen schreef in 2008 in NRC Handelsblad over Sun Ra:

“Zijn ambitie hier op aarde was musici met zich meevoeren het heelal in. Zijn composities of ‘schilderingen van de oneindigheid’ hadden titels als Plutonian Nights en Cosmic Chaos, en zijn band noemde hij onder andere Astro Intergalactic Infinity Arkestra. De kledij van zijn muzikale astronauten was wijd en glitterend, als parachutisten in het zonlicht.”

Toen Sun Ra in 1993 ‘naar Saturnus vertrok’, moest er iemand zijn filosofie verder uitdragen. Dat werd saxofonist Marshall Allen (geboren in 1924), die samen met de overige leden van het Arkestra van 1953 tot Sun Ra’s dood met hem samen speelden. Onder bezielende leiding van Marshall staat het Arkestra in evenzo glitterende kledij aankomend weekend op North Sea Jazz:

Nrc.nl doet het hele weekend live verslag van North Sea Jazz 2014. Volg alles op nrc.nl/muziek.
Lees de muziektips voor de vrijdag van North Sea Jazz terug.
Lees morgen muziektips voor de zondag van North Sea Jazz.

    • Judith Laanen