Afstraffing in Belo Horizonte: Brazilië - Duitsland 1-7. Het staat er echt

“Waar was jij toen het nationale voetbal instortte?”, vragen twee Brazilianen aan elkaar over tientallen jaren. Zoals Nederlanders elkaar vragen waar ze waren toen Bergkamp die goal maakte tegen Argentinië, Zuid-Koreanen toen ze met Hiddink de halve finale haalden. Brazilië is vernederd, Brazilië huilt. 1-7. Duitsland naar de finale. Het is geen grap.

Reuters/ Damir Sagolj

“Waar was jij toen het nationale voetbal instortte?”, vragen twee Brazilianen aan elkaar over tientallen jaren. Zoals Nederlanders elkaar vragen waar ze waren toen Bergkamp die goal maakte tegen Argentinië, Zuid-Koreanen toen ze met Hiddink de halve finale haalden. Brazilië is vernederd, Brazilië huilt. 1-7. Duitsland naar de finale. Het is geen grap.

Is er eigenlijk een verklaring voor dit demasqué van Belo Horizonte? Was het omdat Neymar vanwege zijn gebroken rugwervel niet kon meedoen? Nee toch? Was het omdat verdediger Thiago Silva geschorst was? Ook zijn aanwezigheid zou dit niet hebben voorkomen. Misschien een goaltje, misschien twee.

Duitsland ontmaskerde Brazilië als een ploeg die simpelweg te ver was gekomen voor hoe goed het is. Het werd in de eerste helft suf getikt, aan alle kanten voor schut gezet. Er lagen er vijf in bij rust. Eén keer lang knipperen tussen de 23ste en 26ste minuut en je miste een goal. Beelden van betraande geverfde wangen op de tribunes. Na rust werd het nog erger, ook al drong Brazilië zowaar aan. Maar geen Duitser, en vooral Neuer niet, die medelijden toonde.

Duitsland naar de finale, mogelijk de tegenstander van Nederland, mits het morgen wint van Argentinië. Louis pakt de hoge hoed er alvast bij.

De vijf goals voor rust in één Vine-video:

De wedstrijd in bulletpoints:

 • 11’ GOAL! Thomas Müller, zijn vijfde dit toernooi. Hij staat helemaal vrij bij een corner en kan heel makkelijk scoren. Nou ligt er grote druk op de Brazilianen.
 • 23’ GOAL! Het is 0-2. En wat leuk voor Miroslav Klose. De spits maakt de goal en is nu de WK-topscorer aller tijden met zestien goals. Hij passeert de Braziliaan Ronaldo.
 • 24’ GOAL! Niet. Te. Geloven. Wat is Brazilië zonder Neymar? Helemaal niets, al is dat wel kort door de bocht, want dit had hij ook niet tegengehouden. 0-3, al na 25 minuten. Tony Kroos maakt hem.
 • 26’ GOAL! We kunnen er wel mee stoppen. 0-4. Hoe kan dit? Weer Kroos. Brazilië huilt.
 • 29’ GOAL! En het is 0-5. Ongelofelijk. Khedira mag ook scoren. Speelt hier de wereldkampioen?
 • 54’ Neuer wil geen goal tegen krijgen. Hij redt nu al enkele keren heel knap op goede kansen van de Brazilianen. Zij spelen toch alsof ze niet met 0-5 achterstaan.
 • 69’ GOAL! Nu wel Schürrle. Aardig van Müller om hem de goal te gunnen. Als Müller hem had gemaakt, was hij gedeeld topscorer op dit WK. 0-6. Nog meer pijn.
 • 75’ GOAL! Het wordt wel heel zielig nu. Maar kun je de Duitsers iets kwalijk nemen? Weer Schürrle, en een mooie goal ook. Hoog in de goal vanaf de zijkant.
 • 89’ GOAL! Toch nog een soort van eregoal. 1-7 via Oscar.

De hoogtepunten in Vine-video’s:
De vroege goal van Thomas Müller: 0-1 Duitsland:

0-2 Klose:

0-3 Kroos:

0-4 Kroos:

0-5 Khedira:

0-6 Schürrle:

0-7 Schürrle:

1-7 Oscar:
Door de vernedering van het Braziliaanse elftal door Duitsland in de halve finale is een doelpuntenrecord binnen handbereik. Op dit WK werden tot dusver 167 goals gemaakt, vier minder dan tijdens de mondiale eindronde van 1998 in Frankrijk. Dat toernooi staat nu nog te boek als meest doelpuntrijke.


De wedstrijd in tweets:

Twitter avatar Neymarred FCB Luiz & Cesar holding Neymar shirt during the anthems! http://t.co/EgBVfat3MK
Twitter avatar BBCSporf BBC Sporf Kick Off: Brazil 0-0 Germany

28th Minute: Brazil 0-5 Germany http://t.co/6jaepeq4Rz

Twitter avatar FootballFunnys Football Funnys BREAKING: Brazil’s Christ the Redeemer statue right now. http://t.co/fvZ0YPJ5Wz
Twitter avatar WeConnect  Marcel Vergonet Het goede nieuws is dat Nederland er 200 miljoen Braziliaanse fans bij heeft tijdens de finale aankomende zondag. #wk2014 #bradui
  • Frank Huiskamp