De advertenties waarmee Levi’s de spijkerbroekenmarkt veroverde

Foto iStock

Levi’s Strauss maakt vandaag cijfers bekend voor het tweede kwartaal. De winst van de jeansfabrikant daalt: het eerste kwartaal met 1 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, naar 1,13 miljard dollar. “We wisten dat het eerste kwartaal lastig werd. Maar onder meer door het uitzonderlijk slechte weer werd het een nog moeilijker kwartaal,” zei topman Chip Bergh daarover. Hij wees ook een agressiever campagne-klimaat aan als reden.

Misschien dat Levi’s daarom overstapte op een nieuw reclamebureau. Of eigenlijk weer terug ging naar het oude - het werkt weer samen met FCB, een bureau dat van 1930 tot 1998 de campagnes voor Levi’s bedacht, waaronder de beroemd geworden “501 blues” campagne uit 1984:

De laatste campagne Go Forth werd als te ‘hipster’ en kunstzinnig beschouwd. De Levi’s moet weer van het volk zijn, in plaats van alleen een hippe elite. Nu gaat het merk dus weer mainstream met Live in Levi’s.

FCB krijgt een relatief bescheiden budget. Volgens media-analist Kantar Media was het reclamebudget van Levi’s in 2013 ‘slechts’ 26,7 miljoen dollar, voor de VS. Het jaar daarvoor was het nog 40 miljoen. Ter vergelijking: het budget van Gap jeans voor 2013 was meer dan het dubbele: 60 miljoen dollar.

    • Miriam Vieveen & Sofie van Westrenen