Cuauhtemiña

Tijdens het WK van 1998 had iedereen het over één voetbaltruc: die van de Mexicaan Cuauhtémoc Blanco. Hij klemde de bal tussen zijn enkels en maakte een sprongetje. De move werd naar hem vernoemd: de cuauhtemiña. Ons mooie voetbalwoord van vandaag.

Catenaccio, buffelstoot, tiki-taka, Geheimfavorit. Voetbal heeft zijn eigen taaltje. Waar komen al die begrippen vandaan? Elke dag schrijven we over een mooi voetbalwoord. Vandaag: de cuauhtemiña.

Het had iets stiekems, wat Cuauhtémoc Blanco op 13 juni 1998 op het WK tegen Zuid-Korea deed. De Mexicaan had de bal aan zijn voeten, maar leek tussen twee verdedigers geen kant meer op te kunnen. Toen klemde hij de bal tussen zijn enkels en maakte een sprongetje, alsof hij een slootje moest oversteken. Verdedigers verschalkt, de weg naar het doel weer open.

Was het valsspelen? Nee hoor, het mocht gewoon. Blanco, die op de training bij zijn club Nacaxa voor het eerst had geprobeerd een tegenstander zo te passeren, had het voor het toernooi zelf aan de FIFA gevraagd. Klaarblijkelijk al met het plan zijn uitvinding snel aan de rest van de wereld te laten zien.

Nu liep Blanco wel vaker te trucen. Het Spaans kent de term espaldinha voor het aannemen of direct doorspelen van de bal met de rug, iets waar Ronaldinho soms de aandacht mee trok en Cristiano Ronaldo zich ook weleens aan waagt, maar wat Blanco al veel eerder regelmatig deed. Toch werd die move niet naar hem vernoemd, zoals wel gebeurde met de cuauhtemiña.

Blanco werd er wereldberoemd mee en bleef het doen. Later nam het voetbalspel FIFA de beweging zelfs over, zodat spelers de beweging met een toetsen- of knoppencombinatie zelf konden uitvoeren.

Het opvallende is dat vrijwel niemand anders zich sindsdien gewaagd heeft aan een cuauhtemiña - het bleef een beweging waar de populaire Mexicaan het patent op leek te hebben.

En hoe gaat het met hemzelf? Nou, hij speelt nog steeds, op z’n 41e. In mei tekende hij een contract bij de Mexicaanse club Puebla FC. Toch is voetbal niet het enige op z’n CV: in 2010 speelde hij een brandweerman in een dramaserie. Daarover zei hij toen: “Ik weet dat mensen me belachelijk zullen maken, maar dat doet me niets.”

Kijk, alleen met zo’n instelling word je uitvinder.

De animatie boven dit stukje is voor nrc.nl gemaakt door Funk-e - Explanimation.

    • Peter Zantingh