ANWB strijdt tegen Duitse tolplannen

ZEVENAAR - Vakantiegangers met een caravan naderen de Duitse grens. ANP JEROEN JUMELET

Welk bedrijf wint of verliest op Twitter? Battle of the Brands is onze lijst van de meest besproken Nederlandse bedrijven: bijgehouden door Coosto, toegelicht door NRC Q.

Over welke bedrijven werd gisteren het meest getwitterd?

Petitie tegen tol voor niet-Duitsers

De Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt wil tol gaan heffen op alle Duitse wegen, maakte Der Spiegel gisteren bekend. De tol zou alleen voor buitenlandse automobilisten gelden, Duitsers krijgen een vrijstelling. Maar niet als het aan de  Algemene Nederlandsche Wielrijders-Bond ligt. De Nederlandse club voor automobilisten begon gisteren een petitie tegen de Duitse plannen, waar op Twitter massaal gehoor aan werd gegeven.

Anderen hebben meer begrip voor de Duitse plannen:

Twitter avatar vester71 vester71 Dat tientje tol heb ik wel over voor een weekje blazen op de autobaan. Hier moet je 60 euro betalen als je 4 km te hard rijdt #anwb

Het nieuwe tolsysteem moet vanaf 2016 in werking treden. De Duitse minister vindt het onterecht dat miljoenen buitenlandse automobilisten gebruik maken van de Autobahn, maar niet bijdragen aan het onderhoud.

Beurs glijdt omlaag, met BAM voorop

Het was gisteren een zware dag op de Amsterdamse beurs. En het bedrijf dat daarbij op Twitter het meest werd genoemd was BAM Groep. Na een winstwaarschuwing voor 75 miljoen euro, kelderde de koers van de bouwer gisteren met maar liefst 28,9 procent. De problemen zijn volgens het bouwbedrijf ontstaan door twee verliesgevende infrastructuurprojecten, in Duitsland en Groot-Brittannië.

Twitter avatar AWS_beurs Beurs & Beleggen Tik voor AEX, dreun voor BAM Het Damrak heeft een moeizame dag achter de rug. Beleggers verkochten hun aandelen va http://t.co/z7GfjWOjsp

Maar ook andere bedrijven deden het gisteren slecht op de beurs. De AEX sloot 1,1 procent lager op 414,12 punten, waarmee het verlies voor het eerst sinds 25 april boven de 1,0 procent uitkwam. Alle 25 fondsen op de AEX sloten in het rood, met het grootste verlies voor SBM Offshore. Het fonds sloot 3,1 procent lager, gevolgd door KPN met 2,8 procent en Gemalto met 2,6 procent. In de AMX noteerde, naast BAM, ook Imtech flink lager met een min van 12,5 procent:

Twitter avatar KarelMercx Karel Mercx Een grafiek vertelt meer dan duizend woorden #Imtech http://t.co/q6o90NbHcn
    • Reinier Kist