Vastgoedbedrijf CBRE borrelt wat af. Hard werken doen ze ook

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De ‘Young Professionals Day’ van vastgoed-adviesbureau CBRE – op de Zuidas in Amsterdam.


Wie: Bjorn Burghardt, Maartje-Fleur van Gerwen, Steven Bauer, Sylwia Wróblewska, Eline Zweerink, Mark Baan, Jorn Damhuis, Daan Tesselhoff en nog 57 CBRE-werknemers.

Casual Friday? Niet bij vastgoedbedrijf CBRE. Daar zijn de dames en heren altijd onberispelijk gekleed. Je zult maar net op vrijdag spontaan op pad moeten om een verkoopdeal te sluiten. Betekent trouwens niet dat ze niet vrijdagmiddagborrelen. En flink ook. Bij café De Blauwe Engel bijvoorbeeld, of bij Dickys, vlakbij hun kantoor - op de Zuidas. “Er zijn inmiddels een paar horecagelegenheden in Amsterdam waar we niet meer welkom zijn”, lacht een van de borrelaars. Collega’s grijnzen geheimzinnig.

Iets met zieke kinderen

Maar vandaag, varend door Amsterdam, houden ze zich in. En vertellen ze liever over de goede doelen die ze steunen. Door middel van de sponsorloop vorig jaar bijvoorbeeld. Alleen waar ze nu precies voor gerend hebben, weten ze niet meer precies. En ook het goede doel van dit jaar blijft een mysterie. Steven Bauer, technical manager: “Ik vind het erg goed dat CBRE zich met goede doelen bezighoudt. Deze keer deden we iets met zieke kinderen, volgens mij.” Of toch iets met de natuur? Zieke bomen dan misschien? Een kort overlegmomentje. Mogen ze nog wat bedenktijd?

De sloep met 65 young professionals - de werknemers onder de 30 - vaart traag door de grachten, maar op de omgeving wordt nauwelijks gelet. “Ik heb zelf ook een boot”, verklaart iemand die écht-écht niet bij naam genoemd wil worden. Aha. Het is dus best aardig verdienen bij CBRE? “Ja. Het klotst tegen de kades.” Een bulderlach. “Nee echt, het is harken geblazen.”

Waar wil je over vijf jaar zijn?

Maar daar moet wel hard voor gewerkt worden. En dat doen ze graag. “Je krijgt ontzettend veel verantwoordelijkheid hier. Dan doe je natuurlijk extra je best”, vertelt Maartje-Fleur van Gerwen - consultant development services. En dan is er nog de CB-academy. “We worden goed begeleid tijdens onze carrière. Ze laten je nadenken over waar je over vijf jaar wilt zijn. Wat moet je daar nog voor leren? Vervolgens mag je kiezen uit een van de cursussen die worden aangeboden.”

Doorgroeimogelijkheden genoeg, vinden de young professionals. De meesten werken net een jaar bij de vastgoedorganisatie. Die levert overigens advies over de verhuur- en verkoop van (bedrijfs)panden, de taxatie daarvan, en het beheer. Maar ook over het interieurontwerp, de huisvesting, en ze geven technisch advies. Zo’n beetje alles dus, volgens Maartje-Fleur. “Zodra we een opdracht binnen hebben, gaan we er vól voor. Dan werk je rustig een avondje door.”

Maar gelukkig ontspannen ze zo nu en dan. Met een boottocht. Een goed feest. Volgende maand is het grote glow-in-the-dark-feest bijvoorbeeld. Of met een hardloopwedstrijd. Alles om de zieke bomen te redden.

Naschrift (13 oktober 2017): In overleg met betrokkene is één citaat hierboven geanonimiseerd.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken