‘AIVD moet meer info over jihadi’s delen met ambtenaren en familie’

Inlichtingendienst AIVD zou meer informatie moeten delen met betrokken ambtenaren en families van jihadgangers. En de harde taal van Nederlandse politici over het aanpakken van deze jongeren kan juist averechts werken in hun radicalisering. Dat zegt Peter Knoope, directeur van het Internationaal Centrum voor Contraterrorisme (ICCT) in Den Haag.

Knoope baseert zich op aanbevelingen vanuit samenwerkingsverband Radicalisation Awareness Network (RAN). Daar delen experts en verschillende betrokkenen – van inlichtingendiensten tot jongerenwerkers – hun kennis en ervaringen, om uiteindelijk aanbevelingen te doen over de aanpak van radicalisering.

Eén van die aanbevelingen gaat over transparantie richting jihadstrijders en hun families. Openheid wekt hun vertrouwen, zodat ze vaker bereid zullen zijn autoriteiten te helpen. In Nederland zeggen betrokken ambtenaren dat zij amper informatie krijgen over ‘hun’ jihadgangers.

In Denemarken is meer openheid, zegt Knoope, tevens medevoorzitter van de werkgroep jihadgangers. Inlichtingeninformatie wordt daar gedeeld met zowel ambtenaren als jihadgangers en hun omgeving.

In gesprekken bij het RAN wordt ook geconcludeerd dat politici zich moeten realiseren dat harde taal over jihadgangers averechts kan werken. De twijfelaars – die zich hebben laten ronselen, maar eigenlijk naar een uitweg zoeken – kun je laten denken dat die uitweg er niet is, zegt Knoope.

Bij de laatste bijeenkomst van de werkgroep jihadgangers werd geopperd om Syrische vluchtelingen in contact te brengen met jongeren die vatbaar zijn voor radicale ideeën.