Abdullah roept zichzelf uit tot winnaar verkiezingen Afghanistan

Afghaanse soldaten voeren een inspectie uit. Foto ANP / Jalil Rezayee

Abdullah Abdullah heeft zichzelf uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen in Afghanistan. Uit voorlopige uitslagen bleek gisteren dat zijn opponent Ashraf Ghani heeft gewonnen, maar die uitslag wordt betwist. Ondertussen is het land getroffen door een zware aanslag waarbij zestien doden zijn gevallen.

Abdullah Abdullah eiste de overwinning vanochtend op tijdens een toespraak voor duizenden aanhangers in Kabul:

“Laat er geen twijfel over bestaan: wij hebben deze verkiezingsronde gewonnen.”

De claim volgt op de controverse rondom de voorlopige verkiezingsuitslagen in Afghanistan. Die lijken gewonnen door Ashraf Ghani, maar er zou op grote schaal gesjoemeld zijn met de uitslagen. Abdullah Abdullah heeft de uitslag eerder nog een ‘coup’ genoemd. Volgens NRC-redacteur Floris van Straaten zal de claim van Abdullah niet op veel bijval kunnen rekenen:

“Het lijkt op blufpoker, want er wordt op dit moment in Kabul nog flink doorgepraat over de uitslag. De verklaring van Abdullah zal niet veel bijval opleveren, behalve bij de eigen aanhang. Het is een zet in het spel.”

Kerry dreigt met intrekken steun

De VS willen dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de gang van zaken rondom de stembusgang in Afghanistan. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft daarnaast de machthebbers in het land gewaarschuwd voor een machtsovername:

“Ik heb begrepen dat er protesten zijn in Afghanistan en dat er een ‘parallelle regering’ wordt gesuggereerd, wat mij veel zorgen baart. Iedere poging om op illegale wijze de macht te grijpen zal gepaard gaan met het intrekken van onze steun en die van de internationale gemeenschap.”

Volgens de minister moet daarbij gedacht worden aan financiële steun en hulp aan de veiligheidsdiensten in het land.

Bomaanslag

Vanochtend werd Afghanistan getroffen door een zware zelfmoordaanslag in de provincie Parwan, nabij een ziekenhuis. Daarbij vielen zestien doden, waaronder twee politieagenten en vier Tsjechische NAVO-militairen. De Tsjechen waren in het gebied om een raketaanval op de basis bij Bagram te onderzoeken, zo meldt Reuters. Toen een Talibanstrijder zichzelf op een fiets opblies, vielen daar zestien doden bij.

    • Philippus Zandstra