Zo kijken ze in Sterrenwijk

Tijdens het WK is de Utrechtse volkswijk oranjegekleurd. Tenminste,zolang Nederland nog meedoet.

Foto’s Jasper Juinen

Als Oranje speelt, is het doodstil in de Utrechtse volkswijk Sterrenwijk. Echte Oranjeliefhebbers. Ze zijn hier gek op het Nederlands elftal. Uren voor de kwartfinale tegen Costa Rica begint, zitten bewoners klaar in de tuin. Te wachten tot de wedstrijd begint.

Fotograaf Jasper Juinen trok zaterdagavond door de wijk. Hij woont er zelf en verbaast zich rond een EK of WK voetbal iedere keer over de Oranjegekte. Als Nederland de finale bereikt, wordt het aantal ballonnen verdubbeld, zei de bewoner van het huis op de bovenste foto tegen Juinen.

Sterrenwijk staat bekend als een Oranjeminnende volkswijk. „Maar als Nederland is uitgeschakeld, zijn alle Oranjeattributen binnen een uur opgeruimd”, zegt Juinen.

Wijk met een slechte reputatie

Sterrenwijk ligt ten zuidoosten van de Utrechtse binnenstad en is een klassieke volksbuurt. Meer dan de helft van de wijk bestaat uit (sociale) huurwoningen. Bijna 10 procent van de inwoners ontvangt een uitkering. Minder dan 50 procent heeft betaald werk.

In Utrecht staat Sterrenwijk bekend als volkswijk met een slechte reputatie. De criminaliteit ligt er veel hoger dan in de rest van de stad. In de wijk doen jaarlijks ruim honderd op de duizend bewoners aangifte. In de stad Utrecht is het gemiddelde vijftig aangiften per duizend inwoners. De wijk ligt vlak bij het stadion van FC Utrecht en telt veel fanatieke supporters van die club. Zij zijn regelmatig betrokken geweest bij rellen.