Wraak en weerwraak in Israël

De verbranding van een Palestijnse jongen lijkt een wraakactie voor de dood van 3 Israëlische tieners.

Leden van Neturei Karta, een ultra-orthodoxe Joodse groepering die tegen de staat Israël is, bezoeken de familie van een Palestijnse tiener die vermoedelijk werd gedood door Joodse extremisten. Ook de familie van een van de drie Joodse tieners die vorige maand werden vermoord heeft condoleances overgebracht aan de familie van de gedode Palestijnse tiener. In een telefoongesprek troostten de families elkaar. Foto AFP

Niemand is vreselijk geschrokken van het nieuws dat Israël gisteren zes Joodse verdachten heeft opgepakt in verband met de moord op de 16-jarige Palestijn Mohammed Abu Khdeir, woensdagochtend in een bos in Jeruzalem.

Palestijnen beschouwden de moord meteen al als Joodse wraak wegens de moord op drie Israëlische tieners, wier lichamen vorige week maandag werden gevonden op de Westelijke Jordaanoever, door Israël bezet Palestijns gebied.

En ook Israëliërs vreesden het ergste, getuige de snelle en felle veroordelingen van de Israëlische autoriteiten en de demonstratie voor tolerantie die woensdagavond in Tel Aviv werd georganiseerd. Dat veel Israëlische Joden Palestijnen haten, mag hier geen verrassing heten.

Joodse extremisme is bovendien geen nieuw fenomeen. Zo rolde de Israëlische geheime dienst begin jaren tachtig een groep Joden op die verantwoordelijk was voor een reeks dodelijke aanslagen op Palestijnen en de Rotskoepel in Jeruzalem wilde opblazen. In 1994 doodde een Israëliër 29 Palestijnen in een moskee. Premier Rabin werd een jaar later vermoord door een Joodse rechts-extremist uit protest tegen zijn toenadering tot de Palestijnen.

De laatste jaren waren rustiger. Ze telden echter meer dan genoeg verhalen over Joodse kolonisten die Palestijnen aanvielen, hun auto’s beschadigden, bomen vergiftigden en moskeeën in brand staken. Activisten waarschuwen al een poos dat het aantal incidenten toeneemt en dat de preventie en opsporing van de Israëlische autoriteiten tekortschieten.

De politie onderzoekt de zaak van Mohammed Abu Khdeir nog, maar heeft volgens een woordvoerder een „sterke indicatie” dat de daders een nationalistisch motief hadden. Andere details over de aanhouding vallen in Israël voorlopig onder een zwijgplicht. Via Twitter verspreiden zich geruchten dat de verdachten uit de bezette gebieden én uit Israël afkomstig zijn. Enkelen zouden minderjarig zijn. Drie verdachten zouden hebben bekend. Volgens een uitgelekt autopsierapport is Mohammed Abu Khdeir levend verbrand.

Premier Netanyahu zei vanochtend tegen de vader van Mohammed Abu Khdeir: „Wij veroordelen elke wrede gedraging”.

Het Israëlische geweld tegen Palestijnen komt echter niet alleen van burgers. Op een filmpje dat zaterdag opdook is te zien hoe Israëlische veiligheidsagenten een geboeide jongen hard in elkaar slaan en schoppen en vervolgens arresteren. Het zou gaan om Tariq Khdeir (15), een neefje van de vermoorde Mohammed. Gisteren kwam hij op borgtocht vrij en zei hij dat hij was geslagen tot hij het bewustzijn verloor. Zijn gezicht was nog blauw en gezwollen.

Volgens de Israëlische autoriteiten viel Tariq Khdeir agenten aan, donderdag bij protesten in Jeruzalem. Hij zou een katapult bij zich hebben gehad. Khdeir ontkende gisteren geweld te hebben gebruikt. Hij heeft het Amerikaans staatsburgerschap, woont in Florida en was op familiebezoek in Palestina toen zijn neefje werd gedood.

De Amerikaanse autoriteiten zijn „zeer bezorgd” over de berichten van mishandeling door de Israëlische autoriteiten en hebben Israël om opheldering gevraagd.

Een regeringswoordvoerder zei tegen zender CNN dat „het slaan van een geboeide verdachte natuurlijk tegen de Israëlische wet is en niet zou mogen gebeuren”.

Israël houdt momenteel zo’n tweehonderd minderjarige Palestijnen gevangen. Volgens Israëlische mensenrechtenorganisaties en de Verenigde Naties zijn zij vaak slachtoffer van mishandeling en marteling door de Israëlische autoriteiten.

    • Leonie van Nierop