Voor Neymar rest het ziekenhuisbed

Sterspeler Neymar moet volgens artsen vier tot zes weken herstellen. Al denkt hij zelf dat het sneller kan.

De overtreding van Juan Zúñiga die Neymar in de rug loopt. Marcelo roept om hulp. Foto’s AFP

Tweehonderd miljoen Brazilianen hielden hun adem in. Afgelopen vrijdag, om 18.41 lokale tijd, werd Neymar da Silva Santos Júnior, de jonge topscoorder van het Braziliaanse elftal, door de knie van de Colombiaanse verdediger Juan Zúñiga in zijn rug geraakt. Hij viel neer, kermend van de pijn.

Het was meteen duidelijk: de blessure van Neymar was serieus. In het theater dat voetballers zo goed beheersen, is een duidelijk onderscheid te maken tussen zij die vallen omdat ze een gunst van de scheidsrechter hopen af te dwingen en zij die vallen door pijn. Direct werd Neymar op een brancard afgevoerd.

De echte klap kwam kort daarna. Neymar brak een ruggenwervel, de derde van onderen aan de linkerkant, een volgens artsen „extreem pijnvolle” blessure. Hij moet vier tot zes weken herstellen. De 22-jarige Barcelona-spits, vastbesloten om zijn stempel op het WK te drukken en Brazilië aan een zesde wereldtitel te helpen, moet de rest van het toernooi vanuit zijn ziekenhuisbed kijken. Het is einde WK voor Neymar.

„Een catastrofe”, zei bondscoach Luiz Felipe Scolari, „een shock voor het hele team.” Nadat de slechte prognoses waren bijgesteld – Neymar zei direct na de tragische botsing zijn benen niet meer te voelen, maar het gevoel keerde snel terug – reageerde Scolari kalmer: „Ja, Neymar was een referentiepunt”, zei hij, en: „We hebben iets verloren dat we niet wilden verliezen.” Maar, zei hij: „Ik heb vervangers, ik heb mijn selectie goed gekozen.”

„Gaat het zonder hem?” kopte de Braziliaanse krant Folha de São Paulo in grote letters op de WK-bijlage van zaterdag. Op sociale media verschenen iedere seconde talloze steunbetuigingen aan de Braziliaanse spits.

Ook president Dilma Rousseff liet van zich horen. „Lieve Neymar”, schreef ze in een open brief aan de nationale voetbalheld. „Je van pijn vertrokken gezicht gisteren verwondde mijn hart en dat van alle Brazilianen.” En: „Ik weet, zoals iedere Braziliaan, dat je nooit opgeeft en dat je, sneller dan je verwacht, terug bent om onze zielen met vreugde te vullen en onze geschiedenis met succes.”

De grote vraag is nu: kan Brazilië wereldkampioen worden zonder Neymar? De lichtvoetige voetballer die met zijn eeuwige lach en grapjes op 22-jarige leeftijd al zoveel druk wist te weerstaan, maakte vier doelpunten in vijf wedstrijden. Internationale media riepen hem al bijna uit tot vedette van het toernooi.

Het verlies van de speler baart Brazilianen grote zorgen. Bovendien mist ook aanvoerder Thiago Silva de halve finale, vanwege een tweede gele kaart. De invloedrijke sportcommentator Juca Kfouri schreef zaterdag in een column: „Zonder Thiago Silva en zonder Neymar zijn de Duitsers niet alleen favoriet, ze zijn een zekerheid.”

Toch keerde het eeuwige optimisme van de Brazilianen al snel terug. Met het naderen van de halve finale dinsdag tegen Duitsland, worden vooral de positieve kanten van het verlies van de twee belangrijke spelers benadrukt in de analyses. Zonder Neymar en Thiago Silva zouden juist andere spelers zich beter kunnen profileren, zeggen commentatoren.

De echte optimisten zien bovendien een parallel met het WK uit 1962 in Chili. Sterspeler Pelé viel na de tweede wedstrijd geblesseerd uit, toch won Brazilië de Cup. Of, zoals Kfouri een dag later in zijn column schreef: „Het [de wedstrijd tussen Brazilië en Colombia] was het beste optreden van Brazilië op het WK tot nu toe. Het kan zelfs beter gaan, zelfs zonder Neymar, al wordt hij gemist, echt gemist.”

Kfouri sluit zijn betoog hoopvol af: „Maar Neymar is slechts een speler, en hij is niet Messi en al helemaal niet Pelé. En zonder Pelé wonnen we het WK in 1962.”

Neymar zelf liet gisteren doorschemeren een terugkeer tijdens de finale niet uit te sluiten. Volgens door hem geconsulteerde medici zou een injectie met pijnstillers de pijn tijdelijk kunnen onderdrukken. José Luiz Runco, arts van de selectie, maakte publiekelijk een einde aan die hoop. „Er bestaat niet eens de kleinste kans dat hij kan uitkomen tegen Duitsland, noch tijdens de finale, als Brazilië zich daarvoor kwalificeert”, zei hij. „Ik las dat er is gesproken over injecties, een oude methode die in het verleden tot problemen heeft geleid voor de carrières van verschillende spelers. In sommige gevallen leidde het tot dopingperikelen.”

    • Floor Boon