Economie

Verliezen voor Ballast Nedam en BAM

WADDINXVEEN - Vlag met het logo van Ballast Nedam. Het bouwbedrijf heeft in het eerste halfjaar van 2010 de verwachtingen van analisten fors overtroffen. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT
WADDINXVEEN - Vlag met het logo van Ballast Nedam. Het bouwbedrijf heeft in het eerste halfjaar van 2010 de verwachtingen van analisten fors overtroffen. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT Foto ANP

Hij had al gewaarschuwd voor beroerde resultaten, de nieuwe topman van Ballast Nedam. Maar nu zijn de cijfers definitief. Vandaag presenteert Erik van der Noordaa, die vorige maand aantrad, zijn eerste resultaten. En die zijn inderdaad dramatisch slecht. Het afgelopen half jaar leed het bouwbedrijf een nettoverlies van 51 miljoen euro. In heel 2013 was dat 41 miljoen.

“Zeer teleurstellend”, zegt Van der Noordaa, “omdat we er wellicht niet op hadden gerekend.”

Verliezen en risico’s

Ballast Nedam, met een omzet van 1,3 miljard euro een van de grootste bouwers van Nederland, lijdt onder grote verliezen op projecten. Grootste “risico”, zo maakte het bouwbedrijf vanmorgen bekend, is het project Maasvlakte-Vaanplein. De verbreding van een deel van de A15 en de vervanging van de Botlekbrug leidden tot kostenoverschrijdingen van 217 miljoen euro. “Die hakken er heel erg hard in”, zegt Van der Noorda.

Wie dat moet betalen, daarover zijn de betrokken bouwers – behalve Ballast Nedam ook Strukton, Strabag en John Laing – en de opdrachtgever het niet eens. Een ‘commissie van deskundigen’ moet bepalen wie er financieel verantwoordelijk is. In de tussentijd moet Ballast Nedam, met een aandeel in het project van 40 procent, het grootste verlies nemen van alle betrokkenen: 87 miljoen euro.

Wel vertrouwen

De slechte financiële resultaten vorig jaar en de eerste helft van dit jaar hebben ertoe geleid dat de kredietverzekeraars hun dekking op Ballast Nedam hebben stopgezet. Maar ook zonder die dekking, staat in het persbericht dat vanmorgen werd uitgebracht, heeft het bedrijf “er vertrouwen in dat de samenwerking met leveranciers en onderaannemers kan worden voortgezet”.

De banken en aandeelhouders laten de bouwer nog niet in de steek. Zo heeft Ballast Nedam eerder dit jaar voor 80 miljoen euro nieuwe leningen afgesloten en haalt het komend najaar 30 miljoen euro op bij zijn aandeelhouders.

Daarnaast probeert Ballast aan geld te komen door te reorganiseren en door bedrijfsonderdelen te verkopen. Vorige maand werd al aangekondigd dat de Britse activiteiten van dochterbedrijf Feniks Recycling zijn verkocht. Dat levert een winst op van 22 miljoen euro.

Ook wijst de bouwer in zijn persbericht nog een hele reeks bedrijven aan die “direct beschikbaar zijn voor verkoop”. Een kleine greep: het 30% belang van Ballast Nedam in Beheersmaatschappij Fr. Bontrup B.V., Rademakers Gieterij B.V. en TBS Soest B.V..

Projectverliezen BAM

Vanmorgen maakte ook een andere grote bouwer, BAM, tegenvallende resultaten bekend. Het bedrijf verwacht projectverliezen van 75 miljoen euro, door problemen bij infrastructuurprojecten in Duitsland en Groot-Brittannië. Onder meer door slechte grondcondities.

“Ik ben buitengewoon teleurgesteld deze negatieve ontwikkelingen te moeten berichten”, schrijft bestuursvoorzitter Nico de Vries in het persbericht. “Onze onderliggende strategie is de juiste, maar de uitwerking schiet tekort.” Vorig jaar meldde De Vries nog dat hij niet rekende op meer onverwachte verliezen.

Nieuwe bezuinigingen moeten BAM eind 2015 een jaarlijkse kostenbesparing opleveren van ten minste 100 miljoen euro. Ontslagen zijn daarbij niet uitgesloten.

Ploeteren

Voorlopig blijft het nog wel even ploeteren voor de bouwers. Want het gaat nog lang niet beter op de markt, zegt Van der Noordaa van Ballast Nadam. Hooguit zal het “op termijn wat minder slecht gaan”.