De managementcursus Van Gaal, en wat de dag verder interessant maakt

Geen tijd om al onze verhalen te lezen? Hier de selectie om vandaag aan te kunnen. En dat in drie minuten.

Wat managers kunnen leren van de ‘methode Van Gaal’

Er is sinds dit weekend maar één vraag die elke manager zichzelf voortaan moet stellen als het even heel spannend is op de zaak: kan ik nog een keeperswissel toepassen? Wat Louis van Gaal zaterdagnacht deed in de allerlaatste minuut van de kwartfinale tegen Costa Rica was in de ogen van velen ‘geniaal’. Een mini-managementcursus over het succesvolle leiderschap van de bondscoach. Bijvoorbeeld: Blijf opgewekt bij tegenslag.

Lid voor het leven

Ze zitten overal, de reünisten van de Leidse Studenten Vereniging Minerva (die op dit moment zijn 200-jarige bestaan viert). Hoog op het ministerie van Justitie, om eens iets te noemen.

Komt heus niet door hun corpslidmaatschap, beweert oud-minister Frits Korthals Altes. Toch heeft dat lidmaatschap wel degelijk voordelen. Al is het maar om vergaderregels te leren. Of op zijn minst tafelmanieren.

Handig, zo’n coöperatie

FrieslandCampina is er een. Net als de Rabobank, Dela. De Hema. In totaal zijn er in Nederland zo’n 7.000 verenigingen die een bedrijf uitbaten. Met een ander woord: coörperaties. Met leden in plaats van aandeelhouders. Handig, want dan hoeven ze niet te streven naar een zo hoog mogelijke winst.

Nog handiger voor bedrijven die belasting willen ontwijken. Over uitgekeerde dividenden hoeft een coöperatie namelijk geen belasting te betalen. NRC Q zet zes verrassende coöperaties op een rij.

De beurs is niet meer dan een moetje

Geldgebrek? Een overvolle zolder? Marktplaats.nl is altijd open. Maar wie complete werkmaatschappijen, een dochterbedrijf of enorme aandelenpakketten wil slijten, gaat naar een andere plek: de effectenbeurs. Alleen al de afgelopen twee weken waren er drie beursintroducties. Die van Euronext zelf, bijvoorbeeld.

Als die introducties iets bewijzen, dan is het wel dit: échte aandelen, in échte bedrijven, daar gaat het niet meer om bij de beurs. Het gaat alleen maar om het binnenhalen van kapitaal. Maar de bedrijven zelf worden er niet beter van.

En verder

Wie er altijd van heeft gedroomd de ambtsketen van Groningen om de nek te hebben hangen: dit is het moment. Aangezien de vorige burgemeester dacht elders een nieuwe baan te hebben gevonden, is zijn plek in het stadhuis vrijgekomen. De belangrijkste vereisten in onze Job of the day. Een daarvan: je moet humor hebben.

Bijna negen miljoen mensen gingen het afgelopen jaar naar de dierentuin. Klinkt als veel, maar het waren er vroeger meer, blijkt uit onze Graphic of the day. Ondertussen worden de prijzen van toegangskaartjes steeds duurder.

Een ander groot sportevenement: de Tour de France. In beeld laat zien wat er elke etappe voor de wielrenners uitrijdt: een karavaan vol reclame.

In elke klas van elke basisschool zit wel een kind dat medicijnen slikt tegen ADHD. Maar uit een recent onderzoek in Canada blijkt dat de schoolprestaties van deze kinderen er in elk geval niet op vooruit gaan.

Wéér een video-on-demand service erbij: WappZapp Plus. Wat voegt deze dienst nog toe aan wat er al is op deze groeiende markt?

    • Eva Oude Elferink