‘Topoverleg gemeenten over terugkeer jihadstrijders’

Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.
Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Foto ANP/ Jerry Lampen

Acht Nederlandse en drie Belgische burgemeesters voeren morgen overleg met Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof over de dreiging van terugkerende jihadstrijders. Ze zullen praten over hoe ze de, naar schatting van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), 750 teruggekeerde Syriëgangers in heel Europa kunnen aanpakken, schrijft het Algemeen Dagblad vandaag.

Het gaat volgens de krant om de burgemeesters van Den Haag, Zoetermeer, Delft, Leiden, Rotterdam, Amsterdam, Arnhem en nog een Nederlandse stad waarvan de naam niet bekend wordt gemaakt. Namens België is in ieder geval de burgemeester van Antwerpen uitgenodigd. Het overleg vindt plaats op een geheime locatie.

AIVD-baas Rob Bertholee zegt in een gesprek met de krant dat het van groot belang is om met elkaar álle teruggekeerde jihadstrijders in de gaten te houden. De Schengenlanden zijn immers een open gebied: “Jouw terrorist is mijn terrorist.”

Aanslag Joods Museum

De aandacht voor Europeanen die naar Syrië trekken om daar in de oorlog te strijden en vervolgens terugkomen naar Europa is de laatste maanden steeds groter geworden. Dat heeft onder andere te maken met de aanslag op het Joods Museum in Brussel afgelopen mei, waar de Franse teruggekeerde jihadstrijder Mehdi Nemmouche vier mensen doodschoot.

Dreiging groter dan ooit

Vorige week nog maakte de AIVD in een gezamenlijke persconferentie met de NCTV bekend dat er in totaal sinds 2012 130 mensen uit Nederland naar Syrië zijn afgereisd, van wie er bijna dertig zijn teruggekeerd. De oorlog in het land heeft aan veertien Nederlandse jihadstrijders het leven gekost. Vanwege de toegenomen dreiging heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) de voorgenomen bezuinigingen op de dienst verzacht. De AIVD krijgt volgend jaar 25 miljoen euro meer.

NRC Handelsblad meldde vorige week op gezag van bronnen dat de AIVD het zicht op de jihadstrijders aan het verliezen is door die bezuinigingen en “nieuwe dynamiek” in de jihadbeweging. De beweging zou nu ongrijpbaarder en gevaarlijker dan ooit zijn. Daarnaast sympathiseren steeds meer Nederlandse moslims met terreurgroep ISIS, zo zei Schoof in gesprek met NRC Handelsblad. Het gaat om enkele duizenden mensen.