Lege mobiel mag niet mee op vlucht naar VS

Passagiers op vluchten naar de Verenigde Staten kunnen het beste voor vertrek hun mobiele telefoon en laptop opladen. Als het apparaat leeg is, kan het bij de veiligheidscontrole worden ingenomen, zo liet de Amerikaanse transportveiligheidsdienst TSA gisteren weten: „Apparaten zonder stroom zullen niet worden toegelaten aan boord.”

De maatregelen, die voortvloeien uit een dreiging van een bomaanslag door Al-Qaeda, gelden voor „bepaalde buitenlandse vliegvelden met directe vluchten naar de VS”. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) kan niet zeggen of de reiziger op Schiphol hinder zal ondervinden. De NCTV is „in gesprek met de Amerikanen”, zo laat een woordvoerder weten. Zodra er „effecten” zijn voor de reiziger, zal de coördinator dit melden.

Elders in Europa zijn die effecten er al wel. De Brusselse luchthaven Zaventem zei vrijdag dat elektronische apparatuur „strenger” wordt gecontroleerd. Ook Parijs en Londen zijn extra waakzaam.

Explosieven kunnen in mobiele apparaten worden verstopt, onder meer op de plaats van de accu. Amerikaanse functionarissen zeggen tegen persbureau Reuters dat Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland in Jemen en de aan Al-Qaeda gelieerde groep Al-Nusra in Syrië een aanslag willen plegen.