Sisi: ik had liever gezien dat de journalisten het land uit waren gezet

Een foto van 1 juni, genomen in de rechtbank in Kairo. De journalisten die voor de rechter moesten komen staan in een kooi tijdens het proces.
Een foto van 1 juni, genomen in de rechtbank in Kairo. De journalisten die voor de rechter moesten komen staan in een kooi tijdens het proces. Foto AFP / Khaled Desouki

De Egyptische president Abdel-Fattah al-Sisi laat vanmorgen weten dat hij liever had gezien dat de groep journalisten van Al Jazeera en andere media het land uit waren gezet in plaats van berecht. Dat schrijft een lokale krant vanmorgen, meldt Reuters.

De groep werd tot jaren gevangenisstraf veroordeeld wegens samenwerking met de Moslimbroederschap; drie Al-Jazeerajournalisten, die inmiddels bijna een half jaar in voorarrest hebben doorgebracht, is zeven jaar cel opgelegd. Een van hen kreeg er nog eens drie jaar bovenop voor verboden munitiebezit.

‘Het vonnis heeft zeer negatieve gevolgen’

Het vonnis heeft volgens Sisi ‘zeer negatieve gevolgen’: “Ik had het beter gevonden als de groep vlak na hun arrestatie was gedeporteerd, en niet voor de rechter was gebracht.” Vorige week gaf de president in een reactie nog aan dat hij zich niet zal mengen in het proces tegen de journalisten: “We zullen ons niet bemoeien met gerechtelijke uitspraken.”

Deze nieuwe stellingname schept hoop voor de groep journalisten dat Sisi met zijn presidentiële macht voor vrijlating zal zorgen. Een van die drie journalisten is Australiër Peter Greste. De Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop zei te ijveren voor de vrijlating van Greste. Zijn broer reageerde vanmorgen op de uitspraken van Sisi:

“Ik ben ervan overtuigd dat foto’s van Peter in een kooi in de rechtbank geen foto’s zijn die Egypte graag de wereld over ziet gaan. De publiciteit die hieraan wordt gewijd lijkt me geen wenselijke publiciteit voor het land.”

Journalisten hebben Egypte volgens de rechter zwartgemaakt

De rechtbank in Kairo acht bewezen dat de verdachten hebben samengewerkt met de Moslimbroederschap en Egypte hebben zwartgemaakt. De Egyptische autoriteiten hebben die beweging vorig jaar aangemerkt als een terreurorganisatie. Alle veroordeelden ontkennen schuld. Er is nog een mogelijkheid voor hen om in hoger beroep te gaan.