Utrecht mocht arken Zandpad sluiten

De gemeente Utrecht heeft de prostitutiearken aan het Zandpad vorig jaar terecht gesloten. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland vandaag geoordeeld. Vanwege „aanwijzingen van mensenhandel” sloot Utrecht vorig jaar 98 prostitutieramen, waardoor circa tweehonderd vrouwen werkloos werden. Volgens exploitant Wegra leverde Utrecht geen bewijs voor mensenhandel. Daar is de rechtbank het niet mee eens: „De aanwezigheid van signalen van mensenhandel en de vaststelling dat de exploitant onvoldoende toezicht heeft gehouden, maken dat er gevaar bestaat voor de openbare orde.” Utrecht hoeft door de uitspraak niet meer bang te zijn voor een forse schadeclaim, en kan de plannen voor een nieuwe prostitutiezone – die in 2016 open moet – nu doorzetten. De oude ramen hoeven niet open. (NRC)