Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Politie wil drones uit de lucht kunnen halen

Een drone voor de Tweede Kamer tijdens de hoorzitting over de wetstechnische aspecten van en het juridisch kader voor het gebruik van het onbemand luchtvaartuig in Nederland.
Een drone voor de Tweede Kamer tijdens de hoorzitting over de wetstechnische aspecten van en het juridisch kader voor het gebruik van het onbemand luchtvaartuig in Nederland. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het ministerie van Veiligheid en Justitie en de nationale politie willen de besturing van drones op afstand kunnen overnemen om die zo uit de lucht te halen. Het ministerie heeft een aanbesteding uitgeschreven voor bedrijven die hiervoor systemen willen ontwikkelen, schrijft NRC Handelsblad vanmiddag.

Ook wordt gezocht naar mogelijkheden om drones te kunnen storen en te misleiden, en om de locatie van de bestuurder op de grond te kunnen bepalen. Het ministerie laat weten geen actuele dreiging door drones te zien, maar wel risico’s. Een woordvoerder laat per e-mail weten:

“Drones kunnen een gevaar vormen voor de veiligheid van de luchtvaart, omdat ze zeer lastig zijn waar te nemen. Daarnaast kunnen ze een risico opleveren bij de bewaking en beveiliging van personen, evenementen en objecten.”

Nederlandse defensiewetenschappers wezen er vorig jaar op dat terroristen drones kunnen gebruiken om explosieven tot ontploffing te brengen op plaatsen waar ze moeilijk toegang toe hebben.

‘Drones gaan zorgen voor spanning tussen burgers en overheid’

De risico’s van drones voor de luchtvaart nemen toe. In 2010 ontving de Inspectie Leefomgeving en Transport één melding van een helikopter- of vliegtuigpiloot die onderweg een drone had gespot. In 2011 gebeurde dat zes keer, vorig jaar zeventien maal en dit jaar waren er tot eind mei negen keer meldingen van gespotte drones.

Walter Parlevliet, auteur van een handboek over luchtrecht en drones, verwacht dat de op afstand bestuurbare vliegtuigjes tot veel spanning tussen burgers en overheid gaan leiden.

“Burgers mogen niet boven de bebouwde kom vliegen met hun drone, maar wie controleert dat? Het is te gek voor woorden dat iedereen nu zomaar met camera’s uitgeruste drones mag kopen. Er ontstaan allerlei vragen over privacy en aansprakelijkheid voor letselschade bij ongelukken.”

In 2013 enkele tientallen bekeuringen voor dronebestuurders

Parlevliet pleit onder meer voor registratie van drones, zodat bekend is van wie een toestel is als het neerstort. Dat gebeurt regelmatig. Het laatste weekend van juni nog in Haarlem. De politie plaatste een foto van het toestel op Twitter. Daarop meldde de eigenaar zich. Die kreeg een bekeuring voor vliegen boven de bebouwde kom.

Volgens een woordvoerder van de nationale politie zijn afgelopen jaar „enkele tientallen bekeuringen” aan dronebestuurders uitgedeeld. Maar nog niet alle agenten zijn daarmee vertrouwd. Een Groninger kreeg geen bekeuring toen zijn drone in een tuin een paar straten verderop belandde.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad het achtergrondverhaal ‘Het kan er ook één van de CIA zijn’.