Politie moet drones uit de lucht kunnen halen

Maatregelen tegen drones zijn nodig wegens veiligheidsrisico’s.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie en de nationale politie willen de besturing van drones op afstand kunnen overnemen om die zo uit de lucht te halen. Het ministerie heeft een aanbesteding uitgeschreven voor bedrijven die hiervoor systemen willen ontwikkelen.

Ook wordt gezocht naar mogelijkheden om drones te kunnen storen en te misleiden, en om de locatie van de bestuurder op de grond te kunnen bepalen. Het ministerie laat weten geen actuele dreiging door drones te zien, maar wel risico’s. „Drones kunnen een gevaar vormen voor de veiligheid van de luchtvaart, omdat ze zeer lastig zijn waar te nemen. Daarnaast kunnen ze een risico opleveren bij de bewaking en beveiliging van personen, evenementen en objecten”, laat een woordvoerder per e-mail weten.

Nederlandse defensiewetenschappers wezen er vorig jaar op dat terroristen drones kunnen gebruiken om explosieven tot ontploffing te brengen op plaatsen waar ze moeilijk toegang toe hebben.

De risico’s van drones voor de luchtvaart nemen toe. In 2010 ontving de Inspectie Leefomgeving en Transport één melding van een helikopter- of vliegtuigpiloot die onderweg een drone had gespot. In 2011 gebeurde dat zes keer, vorig jaar zeventien maal en dit jaar waren er tot eind mei negen keer meldingen van gespotte drones.

Walter Parlevliet, auteur van een handboek over luchtrecht en drones, verwacht dat de op afstand bestuurbare vliegtuigjes tot veel spanning tussen burgers en overheid gaan leiden. „Burgers mogen niet boven de bebouwde kom vliegen met hun drone, maar wie controleert dat? Het is te gek voor woorden dat iedereen nu zomaar met camera’s uitgeruste drones mag kopen. Er ontstaan allerlei vragen over privacy en aansprakelijkheid voor letselschade bij ongelukken.”

Parlevliet pleit onder meer voor registratie van drones, zodat bekend is van wie een toestel is als het neerstort. Dat gebeurt regelmatig. Het laatste weekend van juni nog in Haarlem. De politie plaatste een foto van het toestel op Twitter. Daarop meldde de eigenaar zich. Die kreeg een bekeuring voor vliegen boven de bebouwde kom. Volgens een woordvoerder van de nationale politie zijn afgelopen jaar „enkele tientallen bekeuringen” aan dronebestuurders uitgedeeld. Maar nog niet alle agenten zijn daarmee vertrouwd. Een Groninger kreeg geen bekeuring toen zijn drone in een tuin een paar straten verderop belandde.

    • Wubby Luyendijk
    • Wilmer Heck