Paus spreekt met slachtoffers seksueel misbruik

Foto AFP / Filippo Monteforte

Paus Franciscus heeft voor het eerst sinds zijn aantreden vorig jaar gesproken met slachtoffers van seksueel misbruik. Dat schrijft de BBC. Hij ontving zes slachtoffers in zijn verblijf in het Vaticaan, nadat ze een privé-mis hadden bijgewoond. De zes zijn afkomstig uit Ierland, Groot-Brittannië en Duitsland.

Tijdens de ontmoeting maakte de paus duidelijk dat hij de schuldigen zal straffen en omschreef hun daden als “duivels”. Ook heeft hij de slachtoffers om vergeving gevraagd.

De Rooms-Katholieke Kerk is in de afgelopen jaren stevig bekritiseerd over haar houding ten aanzien van het seksueel misbruik. Volgens velen schoot de kerk tekort in het straffen van de daders.

Bij een persconferentie, na afloop van de ontmoeting, zei Vaticaan-woordvoerder Federico Lombardi dat de paus anderhalf uur met de slachtoffers heeft gepraat. Daarnaast heeft de paus de slachtoffers bezocht tijdens een diner, zondagavond.

Ondanks de goede bedoelingen meent Barbara Blaine, een woordvoer van een groep die slachtoffers representeert, dat dit evenement meer was gericht op goede pr dan om aandacht te geven aan de slachtoffers. Volgens Blaine heeft de paus te weinig gedaan om kwetsbare kinderen te beschermen.

    • Nando Kasteleijn