Oranje arriveert in São Paulo - en wordt Nigel de Jong ‘het wonder van Lourdes’?

Van Gaal tijdens de training van gisteren in Rio. Foto EPA / Kamil Krzaczynski

Het is wat: al een maand slaapt Oranje in een hotel aan het Ipanema-strand in Rio, maar nu de finale in die stad in zicht is, moet er verhuisd worden. Optimisme is er ondertussen over Nigel de Jong, die zijn voetbalschoenen weer aan had.

Dat het hotel na de halve finale niet meer beschikbaar zou zijn wist de KNVB vooraf al, want het onderkomen was voor na die datum niet geboekt. Nu wil de FIFA er hoogwaardigheidsbekleders en sponsors onderbrengen voor het evenement van aanstaande zondag: de finale in het Maracanã, de belangrijkste wedstrijd van allemaal. Waar Oranje dan moet slapen, is nog niet bekend. Niet meer in het Caesar Park dus, in ieder geval.

Nu eerst de klus in São Paulo klaren

Bovendien is het van later zorg: eerst moet de halve finale tegen Argentinië gespeeld worden en die is in São Paulo, een kleine vierhonderd kilometer verderop. Daar vlogen spelers en staf vanmiddag heen (een vlucht van zo’n veertig minuten). De wedstrijd, de 750e interland in de geschiedenis van het Nederlands elftal, is woensdagavond, om 22.00 uur onze tijd.

De aankomst bij het hotel in São Paulo, vanmiddag:

Tegen de Argentijnen dus. Die dit toernooi nog niet wisten te overtuigen - elke wedstrijd werd met één doelpunt verschil gewonnen - en zich bewust zijn van het gevaar van Nederland. “We nemen het op tegen een team dat z’n meerdere niet kent als het gaat om snelle tegenstoten”, zei middenvelder Javier Mascherano vandaag. “Het zal zelfs nog moeilijker worden dan het kwartfinaleduel met België, gezien de ervaring en de kwaliteit van de Nederlandse spelers. Ze zijn bovendien ook hongerig omdat ze de finale van 2010 verloren.”

Ach, obligate woorden natuurlijk. Hij zou eens zeggen dat hij een gemakkelijke overwinning verwacht.

‘Het wonder van Lourdes gaat zich hier aftekenen’

In de aanloop naar die halve finale traint Oranje niet in het stadion zelf. Omdat de grasmat niet in al te beste staat is, zijn de trainingen van vanavond (23.00 uur onze tijd, achter gesloten deuren) en morgen (16.30 uur onze tijd, wel toegankelijk) in het Estadio Municipal Paulo Machado de Carvalho, niet in de Arena Sao Paolo. Morgenavond om 21.00 uur is er een persconferentie van Van Gaal.

Meer nieuws rond Oranje? Ja. We weten dat Nigel de Jong en Leroy Fer geblesseerd zijn, maar beiden stonden gisteren weer op het veld. “Het wonder van Lourdes gaat zich hier aftekenen”, voorspelde de bondscoach tegenover de groep. Ze trainden apart, dat wel. Maar De Jong weer op kicksen, dat is een goed teken: na de liesblessure die hij opliep tegen Mexico leek het onvermijdelijk dat hij de rest van het toernooi zou missen.

Verder is het nog onzeker of Vlaar, die last heeft van zijn knie, tegen Argentinië kan starten. Mogelijk daarover dus meer in de persconferentie van morgenavond.

    • Peter Zantingh