Online The King’s Speech kijken? Je hebt er wéér een optie bij

Zin om een hele avond te bingewatchen? Of om alleen The King’s Speech te zien? Opties te over. Netflix, HBO Go, NLziet, Videoland Unlimited en de recent toegevoegde concurrent: WappZapp Plus. Is het wat, dat laatste?

Wat is het?

WappZapp is een gratis app waarmee je een persoonlijk portaal samenstelt voor video’s en filmpjes die gratis beschikbaar zijn via bijvoorbeeld TED, YouTube en NU.nl. Met behulp van Apple TV of Chromecast kunnen deze video’s vanaf de smartphone, iPhone of iPad naar de tv worden gestreamd. Nu heeft WappZapp ook een filmpakket toegevoegd. WappZapp Plus is de eerste 14 dagen gratis, daarna kost het €7,99 per maand. Iets goedkoper dus dan concurrenten Videoland Unlimited en Netflix.

Voordelen

WappZapp Plus wil zich profileren met Europese kwaliteitsseries en lokale producties. Slim, want Netflix en HBO Go bieden vooral Amerikaanse Hollywoodfilms en eigen producties waaronder House of Cards (Netflix) en Game of Thrones (HBO). Daarnaast wil WappZapp zich onderscheiden met Nederlandse producties, kinderfilms en documentaires. Dat lukt aardig. Wie via de app bijvoorbeeld zoekt onder ‘IDFA Delicatessen’ kan kiezen uit een reeks oude documentaires van het IDFA-festival. Te zien zijn onder meer 5 Broken Cameras en Hair India.

Een sterk punt van WappZapp is bovendien de presentatie. Meer dan bij Netflix of Videoland Unlimited krijgt de gebruiker kijktips voorgeschoteld. De Plus-gebruiker krijgt – via de WappZapp Plus Top 12 – tips op het gebied van films en documentaires. Ook is de dienst goed ingesteld op de sociale-mediagebruiker. Zo kan via Facebook of Twitter aan vrienden een filmpje of programma worden aanbevolen. En wie een programma van bijvoorbeeld Uitzendinggemist of YouTube wil volgen, kan op de volg-knop klikken waardoor bij een volgende aflevering een melding wordt gemaakt op de eigen profielpagina.

Nadelen

WappZapp gaat er prat op films te hebben van Oscar- en Golden Globe-winnaars. In het aanbod zitten onder meer 300 films van de Quality Film Collectie van distributeur A-film, daarnaast zijn er arthousefilms van Nederlandse distributeurs, zoals Paradiso Films, Dutch Film Works en WildBunch. Dat klinkt aanlokkelijk, maar voor wie geregeld naar de bioscoop gaat, zit er weinig nieuws tussen: The Road, Whatever Works, The Reader, het zijn de bioscoopsuccessen van een tijdje terug. De meest recente film in het aanbod is dan ook zo’n anderhalf jaar oud en bovendien is er overlap met andere diensten. Zo zijn films als Nine en The King’s Speech ook bij Netflix en Videoland Unlimited te zien.

Ook qua tv-series is WappZapp Plus niet sterk. Het biedt seizoenen aan van Borgia, Corleone en de Deense dramaserie The Protectors. Maar wie weinig tijd heeft, kan op deze manier wel even snel bijtanken.

    • Rosan Hollak