‘Hulpindustrie faalt in noodsituaties om mensenlevens te redden’

Vrouwen staan in de rij om eten te krijgen in Minkaman, Zuid-Soedan. Foto Reuters/ Andreea Campeanu

De internationale noodhulpindustrie faalt vaak in noodsituaties om mensenlevens te redden. Dat stelt de internationale hulporganisatie Médecins sans Frontières in een vandaag gepresenteerd rapport ‘Where is everyone?’ De hulporganisaties – vooral die van de Verenigde Naties- zijn bureaucratisch en niet flexibel.

De hulporganisaties hebben meer geld en expertise dan ooit te tevoren en toch kunnen ze aangekondigde rampen zoals in de Centraal Afrikaanse Republiek en Zuid Soedan niet effectief bestrijden. “Het systeem moet worden hervormd”, zegt Arjan Hehenkamp, hoofd van Artsen zonder Grenzen, de Nederlandse tak van Médicins sans Frontières.

“Het probleem is dat tegenwoordig bijna alle hulpgroepen geïntegreerd zijn met de VN. Dus als bij de VN het rode licht knippert wegens te hoog geachte gevaren, dat komt vrijwel alles stil te liggen. Alleen het Rode Kruis en MSF maken nog een afweging op basis van hun eigen veiligheidsanalyse.”

Tot enkele jaren geleden opereerden er bij acute situaties veel meer hulpgroepen buiten het VN-systeem, zoals Care en Save the Children. Volgens Hehenkamp richten deze organisaties zich in toenemende mate op langetermijnhulp en laten ze het bluswerk bij rampen over aan MSF.

Where is Everyone?

Lees ook in nrc.next: ‘VN zijn de kern van het probleem’. Abonnees lezen het stuk gratis, niet-abonnees betalen een klein bedrag.

    • Koert Lindijer