Niet alleen le Tour, ook la caravane publicitaire is begonnen

De wagens van Vittel spuiten toeschouwers nat in de laatste beklimming van de twaalfde etappe in de Tour de France vorig jaar. Foto ANP

170 wagens en 14 miljoen cadeautjes - nu de Tour de France dit weekend is begonnen, rijdt traditioneel ook de reclamekaravaan mee. Vorig jaar deden er 150 auto’s mee, nu twintig meer. En dus: meer cadeaus. De kilometerslange reclameprocessie trekt duizenden toeschouwers die hopen op gratis goodies als Haribo, La Vache Qui Rit of Vittel langzaam voorbijrijden en uitdelen. De fietsers volgen een uurtje later. De karavaan bestaat sinds 1930 en trekt veel geïnteresseerde sponsors, maar het aantal deelnemende bedrijven is een tijdje geleden verminderd. Rond 2000 overleden twee jongetjes na een aanrijding in de karavaan, later nog zijn mensen gewond geraakt toen sponsorwagens ze aanreden.

    • Anouk van Kampen & Miriam Vieveen