next tipt: Ik vond Het puttertje goed. Welk boek zal ik nu lezen?

Zoveel boeken, zoveel smaken – met dat uitgangspunt geeft nrc.next deze zomer leestips op maat. Dus iemand die vooral van thrillers houdt, zullen we geen Gijp aanraden. Deze week: drie tips voor de liefhebber van Donna Tartts Het puttertje.

Het komt wat traag op gang, maar Al wat schittert van Eleanor Catton is een wereld waarin je volledig opgaat. Het Nieuw-Zeelandse goudzoekersverhaal wordt gaandeweg zo spannend als een thriller en duizelingwekkend als een sterrenhemel.

Wie houdt van een breed uitwaaierend verhaal over de teloorgang van de Amerikaanse elite: Vrijheid van Jonathan Franzen, mis dat niet. Een meeslepende en tragische familiegeschiedenis en een portret van onze tijd, geschreven als een waanzinnig schilderij.

Rachel Kushner is dé nieuwe ster, dankzij De vlammenwerpers, over de jonge vrouw Reno, die in de jaren 70 in New York komt om kunst te maken. Net zo groots opgezet als Het puttertje: het gaat ook over de Italiaanse politiek en het wezen van kunst.