Nederlandse series en goede kijktips

Videoland Unlimited

Wat is het?

Videoland Unlimited, de digitale videodienst van RTL, werd vorige week gelanceerd. De dienst was sinds eind 2013 al toegankelijk via een aantal tv-aanbieders, maar is nu ook online beschikbaar. Via videoland.com of de app kun je voor een maandelijks bedrag van 10 euro onbeperkt naar films en series kijken. De films zijn te zien op de computer, iPad, Android tablets en Samsung smart tv’s. Kijken via de iPhone of smartphone is nog niet mogelijk.

Voordeel

Wie van Nederlandse tv-series houdt, zit goed bij Videoland Unlimited. In het brede aanbod zitten vooral series die eerder door RTL zijn uitgezonden zoals Aaf, Divorce, Voetbalvrouwen, Baantjer en De man met de hamer. Maar ook Annie M.G. (NPS en VARA) en De Avonturen van Kruimeltje (AVRO). Bovendien biedt de dienst een aantal populaire Amerikaanse tv-series die niet te vinden zijn bij HBO Go of Netflix: The Blacklist (met in de hoofdrol James Spader), Unforgettable en het al wat oudere, maar prikkelende Damages (met in de hoofdrol Glenn Close). Daarnaast heeft Videoland een diverse mix van zowel Amerikaanse kaskrakers als Europese arthousefilms. En in navolging van de Amerikaanse Netflix en HBO – die beide goed scoren met eigen tv-series – gaat Videoland zelf een Nederlandse tv-serie produceren. Voor maart 2015 staat Zwarte Tulp gepland, een Nederlandse dramaserie met Huub Stapel en Anna Drijver over twee families in de bollenstreek.

Nadeel

Het filmaanbod van Videoland Unlimited is een tegenvaller voor de hardcore bioscoopganger. The King’s Speech, Drive en Nova Zembla zijn de populaire films die worden uitgelicht maar, net als bij WappZapp Plus, is het merendeel minstens een paar jaar oud. Een ander nadeel is dat met een Unlimited abonnement slechts een beperkt aantal films en tv-series kunnen worden bekeken. Wie zin heeft om naar Blue Jasmine, Het Diner of de Italiaanse tv-serie Gomorrah te kijken, moet nog steeds betalen. Dat is teleurstellend. Ook het kijkgemak is niet hetzelfde als Netflix. Wie halverwege een aflevering stopt en later weer verder wil kijken, moet zelf naar de scène scrollen waar hij eerder was afgehaakt. Maar het aanbod is groot. Dus weinig tijd en toch zin in een film? Er is genoeg leuks te vinden.

WappZapp Plus

Wat is het?

WappZapp is een gratis app waarmee gebruikers een persoonlijk portaal kunnen samenstellen voor video’s en filmpjes die online gratis beschikbaar zijn, van bijvoorbeeld TED, YouTube en NU.nl. Met behulp van Apple TV of Chromecast kunnen deze video’s vanaf de smartphone, iPhone of iPad naar de tv worden gestreamd. Afgelopen week heeft WappZapp een filmpakket toegevoegd. WappZapp Plus is de eerste 14 dagen gratis, daarna kost het 7,99 euro per maand.

Voordeel

WappZapp Plus wil zich profileren met Europese kwaliteitsseries en lokale producties. Slim, want Netflix en HBO Go bieden vooral Amerikaanse Hollywoodfilms en eigen producties waaronder House of Cards (Netflix) en Game of Thrones (HBO). Daarnaast wil WappZapp zich onderscheiden met Nederlandse producties, kinderfilms en documentaires. Dat lukt aardig. Wie via de app bijvoorbeeld zoekt onder ‘IDFA Delicatessen’ kan kiezen uit een reeks oude documentaires van het IDFA-festival. Te zien zijn onder meer 5 Broken Cameras en Hair India.

Een sterk punt van WappZapp is ook de presentatie. Meer dan bij Netflix of Videoland Unlimited krijgt de gebruiker kijktips. De Plus gebruiker krijgt – via de WappZapp Plus Top 12 – tips op het gebied van films en documentaires. Ook is de dienst goed ingesteld op de sociale mediagebruiker. Zo kan aan vrienden via Facebook of Twitter een filmpje of programma worden aanbevolen.

Nadeel

WappZapp gaat er prat op films te hebben van Oscar- en Golden Globe-winnaars. In het aanbod zitten onder meer driehonderd films van de Quality Film Collectie van distributeur A-film, daarnaast zijn er arthouse films van Nederlandse distributeurs. Dat klinkt aanlokkelijk, maar voor wie geregeld naar de bioscoop gaat, zit er weinig nieuws tussen: The Road, Whatever Works, The Reader, het zijn de bioscoopsuccessen van een tijdje terug. De meest recente film in het aanbod is dan ook zo’n anderhalf jaar oud en bovendien is er overlap met andere diensten. Zo zijn films als Nine en The King’s Speech ook bij Netflix en Videoland Unlimited te zien. Ook qua tv-series is WappZapp Plus niet sterk. Het biedt seizoenen aan van Borgia, Corleone en de Deense dramaserie The Protectors. Maar wie weinig tijd heeft, kan op deze manier wel even snel bijtanken.