Nederlandse en Belgische steden bijeen over aanpak van jihadstrijders

Burgemeesters van diverse Nederlandse en Belgische gemeenten komen morgenavond in Delft samen voor overleg over jihadstrijders. In aanwezigheid van Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, spreken de burgemeesters over radicaliserende moslimjongeren en teruggekeerde Syriëgangers.

Het gaat in elk geval om de burgemeesters van Amsterdam, Den Haag, Zoetermeer, Delft, Leiden en Arnhem. Namens België is in ieder geval de burgemeester van Antwerpen aanwezig. Inlichtingendienst AIVD maakte vorige week bekend dat van de 130 Nederlandse Syriëgangers dertig jihadstrijders zijn teruggekeerd naar Nederland. Ook zouden 14 Nederlandse jihadisten zijn omgekomen in de strijd.

Vanavond al overlegt ook minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) met negen Europese collega’s over de jihadgangers. In Milaan bespreken de ministers „betere onderlinge informatie-uitwisseling”, aldus een woordvoerder, en andere maatregelen om het groeiende netwerk van Europese Syriëgangers in beeld te brengen.

De noodzaak voor een gezamenlijke aanpak bleek na de aanslag op het Joods Museum in Brussel, eind mei. Daarbij kwamen vier mensen om . De Franse hoofdverdachte keerde dit voorjaar terug van de jihadstrijd .

Donderdag werd in Portugal een 29-jarige man met de Nederlandse nationaliteit aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme. Hij bevond zich zonder geldige papieren op de luchthaven van Lissabon en had een mes bij zich. De in Angola geboren man zou dit jaar een terreurtraining hebben gevolgd in Syrië. Hij is uitgebreid ondervraagd en mede vanwege een hoog vluchtrisico in een cel gezet.

De gemeente Den Haag wil vanaf volgend jaar structureel meer geld steken in de aanpak van jihadisten. Het jaarlijkse budget wordt meer dan verdubbeld, naar 350.000 euro. Volgens officieuze schattingen telt Den Haag ongeveer tweehonderd radicale moslims die openlijk voor hun gedachtegoed uitkomen. Circa dertig Haagse jihadisten zijn de afgelopen periode naar Syrië vertrokken. Een aantal van hen is teruggekeerd.