Miljoenenverliezen bij BAM en Ballast Nedam

De twee grote bouwbedrijven hebben miljoenenverliezen gemeld. De beurskoersen gingen daarna flink omlaag.

Bouwers onderuit

De grote bouwbedrijven Ballast Nedam en BAM hebben vandaag forse verliezen gemeld. Ballast Nedam moet 87 miljoen euro verlies nemen doordat de verbreding van de A15 bij Rotterdam veel meer kost dan verwacht. BAM verwacht 75 miljoen euro verlies door problemen bij infrastructuurprojecten in Duitsland en Groot-Brittannië.

De beurskoersen van de bedrijven daalden vanochtend flink: BAM 20 procent, Ballast Nedam 4 procent.

De problemen van Ballast Nedam waren al bekend. De nieuwe topman, Erik van der Noordaa, had vorige maand al gewaarschuwd voor beroerde resultaten. Vanmorgen presenteerde hij de definitieve halfjaarcijfers:. Het afgelopen half jaar leed het bedrijf een nettoverlies van 51 miljoen euro. In heel 2013 was dat 41 miljoen. „Zeer teleurstellend”, zei Van der Noordaa, „omdat we er wellicht niet op gerekend hadden”. De crisis in de bouw houdt aan, het aantal opdrachten loopt terug. „Als je dan ook nog wordt getroffen door grote kostenoverschrijdingen, dan gaat het mis.”

Hij doelde op de verliezen bij het A15-project. Die „hakken er heel erg hard in”, zei hij. Ballast Nedam, met een omzet van 1,3 miljard euro een van Nederlands grootste bouwers, maakte vandaag de kostenoverschrijdingen op dat project bekend: een „astronomisch bedrag” van 217 miljoen euro.

Over wie dat moet betalen zijn opdrachtgever Rijkswaterstaat en de betrokken bouwers – behalve Ballast Nedam ook Strukton en Strabag – het niet eens. Van der Noordaa zei dat Ballast „druk bezig is met het voorbereiden en indienen van claims”. Een ‘commissie van deskundigen’ moet bepalen wie waarvoor financieel verantwoordelijk is. In afwachting daarvan moet Ballast Nedam, met een aandeel in het project van 40 procent, het grootste verlies nemen.

Ook de verliezen van BAM zijn pijnlijk. Vorig jaar meldde bestuursvoorzitter Nico de Vries nog dat hij niet rekende op meer onverwachte verliezen. Dus ook deze topman is, staat in het vanochtend verstuurde persbericht, „buitengewoon teleurgesteld”. „Onze onderliggende strategie is de juiste, maar de uitwerking schiet tekort.” Nieuwe bezuinigingen moeten een jaarlijkse kostenbesparing van 100 miljoen euro opleveren.

Het blijft ploeteren voor de bouwers. Want het gaat nog lang niet beter op de markt, zei Van der Noordaa. Hooguit zal het „op termijn wat minder slecht gaan”.