Merkel: verdenkingen van spionage door VS zijn serieus

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei vanochtend tijdens een bezoek aan China vanochtend dat ze de beschuldigingen serieus neemt dat er door de Verenigde Staten gespioneerd wordt in haar land: ‘Als dit waar is gaat dit lijnrecht in tegen wat partners zouden moeten doen.’

De Duitse bondskanselier Merkel tijdens een welkomstceremonie in Beijing.
De Duitse bondskanselier Merkel tijdens een welkomstceremonie in Beijing. Foto AP / Andy Wong

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei vanochtend tijdens een bezoek aan China dat ze de beschuldigingen serieus neemt dat er door de Verenigde Staten gespioneerd wordt in haar land: “Als dit waar is, gaat dit lijnrecht in tegen wat partners zouden moeten doen.” Dat schrijft persbureau Reuters vanmorgen.

Vrijdag meldden Duitse media dat een hoge functionaris van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst BND als dubbelagent heeft gewerkt voor Amerikaanse inlichtingendiensten. Hij zou informatie aan de VS hebben doorgespeeld over onderzoek naar de manier waarop de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA samen met de Britse GCHQ in Duitsland heeft gespioneerd.

‘grootste schandaal van een Duits-Amerikaanse dubbelspion sinds WOII’

Dat onderzoek volgde op onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. De 31-jarige Duitse man is woensdag gearresteerd. De man heeft een bekentenis afgelegd, maar het is nog niet zeker of die ook klopt. Zo ja, dan gaat het volgens de Süddeutsche Zeitung om “het grootste schandaal van een Duits-Amerikaanse dubbelspion sinds de Tweede Wereldoorlog”.

De Duitse justitie ging er aanvankelijk vanuit dat de verdachte contact had gehad met Russische spionnen. Na zijn aanhouding zou de man echter zelf hebben verklaard dat hij informatie verzamelde voor de Amerikanen. Volgens Die Welt gaat het om een 31-jarige medewerker van de dienst, die lid is van de staf van voorzitter Gerhard Schindler.

Onderzoek naar afluisteren telefoon Merkel

In oktober bleek al dat de mobiele telefoon van Merkel is afgeluisterd door de NSA. De Duitse openbaar aanklager heeft een onderzoek geopend naar het afluisteren van de telefoon van de bondskanselier, zo werd vorige maand duidelijk.

De nauwe diplomatieke betrekkingen tussen de VS en Duitsland zijn door het afluisterschandaal bekoeld. Volgens Merkel zijn de betrekkingen tussen beide landen “ernstig onder druk gezet”. De NSA heeft meer dan honderd regeringsleiders, onder wie Merkel - een trouwe bondgenoot - jarenlang afgeluisterd. Merkel was hier uiteraard niet van gediend.