Logica Van Gaal is onnavolgbaar

Met zijn inmiddels wereldberoemde keeperswissel roept Louis van Gaal overal bewondering op. Alle opvallende ingrepen die hij in Brazilië doet pakken goed uit.

Het Nederlands team stormt naar keeper Tim Krul nadat hij de laatste penalty van Costa Rica heeft tegengehouden.
Het Nederlands team stormt naar keeper Tim Krul nadat hij de laatste penalty van Costa Rica heeft tegengehouden. Foto AP

Het meesterschap van Louis van Gaal is al lang bewezen en beschreven en toch is het hem gelukt om, ten overstaan van een miljoenenpubliek van talloze (nieuwe) bewonderaars, zijn tactische lenigheid een nieuwe dimensie te geven. Het management van de bondscoach wordt inmiddels wereldwijd door commentatoren bezongen in lyrische bewoordingen. Superieur inzicht, durf, de ‘Midas touch’ en we hadden al de ‘gouden pik’ die Arjen Robben vermoedde bij zijn trainer.

Of is het gewoon een nuchtere kijk op specifieke kwaliteiten van spelers en navenant handelen? Dat gebeurt niet altijd, zeker niet bij keepers, want die laat een coach meestal staan. Een oude boerenwijsheid leert dat je tijdens het oversteken van de rivier niet wisselt van paard, maar als er een is die een beter verleden heeft met het stoppen van strafschoppen, en „een langere reach” heeft – ja, waarom niet? Zo werkt de meritocratie van Van Gaal.

Terwijl de klok richting de 120 minuten kroop in de Arena Fonte Nova droeg keeperstrainer Frans Hoek het rode briefje met een laatste wisselverzoek over aan de vierde official. Het was maar een klein briefje, met de boodschap: Jasper Cillessen, rugnummer 1, eruit en Tim Krul, rugnummer 23 erin. Revolutionaire zet. Achteraf zo logisch als wat.

Er was zaterdag weinig borstklopperij te bespeuren bij de bondscoach, al bekende hij „een beetje trots” te zijn dat het goed uitpakte tegen Costa Rica. Of het bereiken van de halve finale als een persoonlijke triomf over zijn critici voelde, vroeg een Belgische journalist. „Dat heb ik toch niet nodig”, zei Van Gaal, die ver weg bleef van een overwinningsspeech. Er is nog meer te winnen. Woensdag wacht Argentinië.

Laatste vier, doelstelling gehaald

Van Gaal heeft de door hemzelf als onrealistisch bestempelde doelstelling van de KNVB, de laatste vier bereiken op het WK, gehaald. En dat in een wedstrijd waarin aan de subdoelstelling ‘attractief en dominant voetbal’ aardig voldaan werd. Costa Rica, onmachtig, ijverig en soms vervelend, capituleerde pas voor de intimiderende Krul.

Hoek zei dat het „in het teambelang geen moeilijke beslissing was geweest” om te morrelen aan de onaantastbaarheid van Cillessen. Teambelang – ook de eerste keeper is daaraan ondergeschikt. Het is bij Van Gaal eenvoudig, al ging er nu een geheimpje aan vooraf. Cillessen wist van niets.

Wat eerst onnavolgbaar is, gebeurt vervolgens voor je neus en dan is het ineens logisch, zeker met zijn uitleg achteraf erbij, als de regisseur die op een dvd commentaar geeft bij zijn eigen film. Na het duel tegen Mexico kreeg hij de vraag waarin ‘plan B’, de opportunistische variant waarin met Klaas-Jan Huntelaar de gelijkmaker werd gezocht, afweek van de andere spelsystemen in die achtste finale. „Heb je dat in het veld niet gezien dan?”, spotte Van Gaal.

Maar vervolgens trok hij wel, voor een zaal met honderd journalisten, vijf minuten uit om uit te leggen wat hij in de drinkpauze allemaal had opgedragen. Zo verloopt veel volgens plan bij hem.

Na de zege op Spanje was dat ook wat spelers zo bijzonder vonden tijdens hun eerste WK-duel met Van Gaal. Het kwam allemaal uit zoals hij had voorspeld en het werd 5-1. Toen Van Gaal, in Nederland nog, een verslaggever eens bij wijze van dolletje bij de keel greep wilde hij al duidelijk maken hoe Spanje bestreden ging worden. Zo dus. En zo geschiedde. Zijn beslissingen vanaf zijn rentree als bondscoach blijken met terugwerkende kracht van een vooruitziende blik te getuigen, tot aan het prikkelen van de worstelende Wesley Sneijder aan toe. In Brazilië valt zijn beleid in elkaar als een legpuzzel, met alle stukjes die samen volgens hem „de beste groep waar ik ooit mee heb gewerkt” vormen.

Kringgesprek

Het begon in augustus 2012 met een kringgesprek over het mislukte EK waarbij spelers feitelijk, zittend in een halve cirkel rond een bureau met daarachter Van Gaal, meer rapporteerden aan de nieuwe leider dan dat ze elkaar de maat namen. Hij zaaide verwarring door eerst Huntelaar aan te wijzen als zijn eerste spits, maar op dat besluit kwam hij snel terug. „Waar staat geschreven dat ik consequent moet zijn?”, zei hij eens – vrij naar Leo Beenhakker.

Een boeiend zijpad in zijn route naar de ideale selectie is de zoektocht naar een keeper, waarbij WK-finalist (2010) Maarten Stekelenburg afviel. Per tegenstander koos hij het volgens hem geschikte type doelman uit: Kenneth Vermeer, Michel Vorm, Jeroen Zoet, Krul, Cillessen. Verwachtte hij veel voorzetten? Dan de één. Veel schoten uit de tweede lijn? Dan de ander.

Van Gaals profielschetsen voor elke positie zijn de gulden leidraad, niet de credits die een speler opbouwt. Voldoet de ene niet (rechtsback Daryl Janmaat nu, kennelijk) dan komt een ander in beeld (Paul Verhaegh, Dirk Kuijt). En als Krul beter penalty’s kan stoppen, dan moet die worden ingebracht als de situatie daar om vraagt.

Nu heeft Van Gaal de voetbalwereld in zijn greep. En Manchester, waar hij komend seizoen United coacht, kijkt verlekkerd mee. Van Gaal temperde zelf alvast de hype rond zijn zogenoemde genialiteit. „Gelukkig pakt het goed uit, want zo niet dan had ik de verkeerde beslissing genomen”, zei hij na de penaltyserie. „Dat is ook het voetballeven van een coach.”