Lewis Hamilton put inspiratie uit bokspartij van Muhammed Ali

De Brit Lewis Hamilton zit weer vlak achter zijn teamgenoot Nico Rosberg. Hij won gisteren op Silverstone.

Hij had inspiratie geput uit het legendarische gevecht tussen Muhammed Ali en George Foreman in 1974. In de kleffe Afrikaanse warmte van Kinshasa, de hoofdstad van het toenmalige Zaïre, had Ali zijn tegenstander fysiek afgebroken. Niet door te dansen en te slaan, maar door ogenschijnlijk willoos in de touwen te hangen en Foreman er op los te laten beuken. Toen Ali het welletjes vond, sloeg hij Foreman knock out. Zo ongeveer zou Formule 1-coureur Lewis Hamilton zijn rivaal en teamgenoot Nico Rosberg gaan aanpakken in de strijd om de wereldtitel. Aan de vooravond van de Grand Prix van Groot-Brittannië haalde hij het gevecht van de twee zwaargewichten tegenover de BBC nog eens aan. Over Ali: „Hij hing in de touwen en gaf het initiatief weg, totdat hij besloot de zaken om te keren”.

Hamilton sloeg gisteren inderdaad terug. De Brit zegevierde op eigen bodem, op het circuit van Silverstone, en bracht prompt de achterstand op Mercedescollega Nico Rosberg in het klassement om de wereldtitel terug tot vier punten.

Hamilton kon de zege in zijn thuiswedstrijd goed gebruiken na de teleurstellingen in Monte Carlo (tweede achter Rosberg), Canada (opgegeven na verhitte remmen) en Oostenrijk (tweede na Rosberg).

Hamilton was slechts vanaf de zesde plek begonnen na een taxatiefout in de kwalificaties, maar kwam snel naar voren. Rivaal Rosberg bleef tot de dertigste ronde (van de 52) aan de leiding tot hij problemen met zijn versnellingsbak kreeg en uitviel. Hamilton reed daarna naar de zege. Achter de Brit werd de Fin Valtteri Bottas (Williams) tweede en de Australiër Daniel Ricciardo (Red Bull) derde. Na een crash van Felipe Massa en Kimi Raikkonen lag de race ruim een uur stil. Raikkonen raakte in de eerste ronde de controle over zijn Ferrari kwijt en knalde hij tegen het talud van een brug. Massa kon hem niet meer ontwijken.