Klacht ingediend tegen Facebook

De Amerikaanse privacyorganisatie EPIC heeft een officiële klacht ingediend tegen Facebook bij toezichthouder FTC vanwege het ongevraagd manipuleren van nieuwsfeeds van gebruikers.

Vorige week lekte uit dat Facebook 700.000 nieuwsfeeds van gebruikers een week lang aanpaste voor een experiment. In het onderzoek, dat twee weken geleden werd gepubliceerd, toonden onderzoekers van de Amerikaanse Cornell University aan dat emoties die via Facebook worden geuit besmettelijk zijn. Facebook leverde de data aan voor het onderzoek, maar bleek achteraf deze data zelf te hebben gemanipuleerd. De gebruikers werden niet over hun deelname aan het experiment ingelicht.

Facebook heeft, volgens EPIC, ethische regels voor wetenschappelijk onderzoek overtreden en „opzettelijk met menselijke gedachten geknoeid”, schrijft EPIC in de aanklacht. Ook stond ten tijde van het onderzoek niet vermeld dat gebruikersdata kunnen worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. De gebruikersvoorwaarden van Facebook werden pas na het controversiële onderzoek aangepast.

Het wetenschappelijke tijdschrift PNAS liet afgelopen weekend in een verklaring weten te betreuren dat het een artikel wijdde aan het onderzoek. De redactie van PNAS zei het zorgelijk te vinden dat deelnemers niet ingelicht werden over de studie en niet konden weigeren mee te doen. Facebook-directeur Sheryl Sandberg zei eerder dat de ophef vooral te wijten was aan „slechte communicatie”.