Kan Brazilië ook winnen zonder Neymar?

De ster van Brazilië raakte in de kwartfinale tegen Colombia geblesseerd, zijn WK is voorbij.De Brazilianen maken zich zorgen.

Neymar wordt met een helikopter naar een ziekenhuis vervoerd. Hij brak een ruggenwervel tijdens de kwartfinale tegen Colombia. Foto AFP
Neymar wordt met een helikopter naar een ziekenhuis vervoerd. Hij brak een ruggenwervel tijdens de kwartfinale tegen Colombia. Foto AFP

Brazilië hield zijn adem in. Vrijdag, om 18.41 lokale tijd, werd Neymar da Silva Santos Júnior, de jonge topscoorder van het Braziliaanse elftal, door de knie van de Colombiaanse verdediger Juan Zúñiga in zijn rug geraakt. Hij viel neer, kermend van de pijn.

Het was meteen duidelijk: de blessure van Neymar was serieus. In het theater dat voetballers zo goed beheersen, is een duidelijk onderscheid te maken tussen zij die vallen omdat ze een gunst van de scheidsrechter hopen af te dwingen en zij die vallen door pijn. Direct werd Neymar op een brancard afgevoerd.

De echte klap kwam kort daarna. Neymar had een ruggenwervel gebroken, een volgens artsen ‘extreem pijnlijke’ blessure. Hij moet vier tot zes weken herstellen. De 22-jarige spits van Barcelona, vastbesloten om zijn stempel op het WK te drukken en Brazilië aan een zesde wereldtitel te helpen, moet de rest van het toernooi vanuit zijn ziekenhuisbed kijken. Het is einde WK voor Neymar.

Steunbetuiging van de president

Ondanks vreugde over het behalen van de halve finale, reageerden Brazilianen verslagen, emotioneel en fatalistisch. ‘Gaat het zonder hem?’ kopte de Braziliaanse krant Folha de São Paulo in grote letters in de WK-bijlage van zaterdag. Op sociale media verschenen iedere seconde talloze steunbetuigingen aan de Braziliaanse spits.

Ook president Dilma Rousseff liet van zich horen. „Lieve Neymar”, schreef ze in een open brief aan de nationale voetbalheld. „Je van pijn vertrokken gezicht gisteren verwondde mijn hart en dat van alle Brazilianen.” En: „Ik weet, zoals iedere Braziliaan, dat je nooit opgeeft en dat je, sneller dan je verwacht, terug bent om onze zielen met vreugde te vullen en onze geschiedenis met succes.”

De grote vraag is nu: kan Brazilië wereldkampioen worden zonder Neymar? De lichtvoetige voetballer die met zijn eeuwige lach en grapjes op 22-jarige leeftijd al zoveel druk wist te weerstaan, maakte vier doelpunten in vijf wedstrijden. Internationale media riepen hem al bijna uit tot vedette van het toernooi.

Het baart Brazilianen grote zorgen. Niet alleen omdat Neymar eruit ligt, ook aanvoerder Thiago Silva mist de halve finale, vanwege een tweede gele kaart. De invloedrijke sportcommentator Juca Kfouri schreef zaterdag een column met als kop ‘Onmogelijk?’: „Zonder Thiago Silva en zonder Neymar zijn de Duitsers niet alleen favoriet, ze zijn een zekerheid.”

Maar winnen kan ook zonder Neymar

Maar met het naderen van de halve finale morgen tegen Duitsland, voert langzaam het positivisme van de Brazilianen weer de boventoon. De mening dat het wegvallen van Neymar en Thiago Silva andere spelers in het team juist de mogelijkheid biedt om zich te profileren, hoor je steeds vaker. De optimisten zien bovendien een parallel met het WK in 1962 in Chili. Sterspeler Pelé viel na de tweede wedstrijd geblesseerd uit, toch won Brazilië de wereldtitel.

Of, zoals Kfouri een dag later in zijn column schreef: „Het [de wedstrijd tussen Brazilië en Colombia, red.] was het beste optreden van Brazilië op het WK tot nu toe. Het kan zelfs beter gaan, zelfs zonder Neymar, al wordt hij gemist, echt gemist.” Kfouri sluit zijn betoog hoopvol af: „Maar Neymar is slechts een speler, en hij is niet Messi en al helemaal niet Pelé. En zonder Pelé wonnen we het WK in 1962.”