Jij bent het gezicht, boegbeeld én de ambassadeur van Groningen

GRONINGEN - Het stadhuis van de stad Groningen op de Grote Markt. ANP XTRA KOEN SUYK Foto ANP

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Burgemeester
Bedrijf: Gemeente Groningen
Wat valt op aan de vacature: “Sollicitatiebrieven dienen gericht te worden naar Zijne Majesteit de Koning”

Wat doe je dan eigenlijk

Je bent: 1) “het boegbeeld van de gemeente”, 2) “ambassadeur van de stad”, 3) “burgervader” van de 200.000 stadjers (lees: inwoners). Om maar even mee te beginnen. Daarnaast sta je aan het hoofd van de “jonge raad, zowel in leeftijd als in ervaring” (39 man), het College (vijf wethouders) en het ambtelijk apparaat (zo’n 3.000 mensen).

Niet dat je écht de baas bent, zegt Bernt Schneiders, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en burgemeester van Haarlem. “Bij een bedrijf sta je als directeur aan de top van de piramide, geef je orders. Een burgemeester staat in het midden van de cirkel. Je bent de leider die steeds het draagvlak zoekt.”

Met andere woorden: “Veel brandjes blussen”. En veel vergaderen. Met wethouders, ondernemers. Over bouwplannen. De financiën. Of de nieuwe zorgtaken die straks onder gemeentes vallen. En dan nog lintjes knippen, gebouwen openen.

Maar vergeet vooral je eigen portefeuille niet. Waaronder: aardbevingen. Openbare orde en veiligheid. Onder jouw leiding geen Project X deel II.

Wat verdient dat?

9.691,95 euro per maand. Met een telefoon, een niet onaardige werkkamer aan de Grote Markt en - niet geheel onbelangrijk - een ambtsketen.

Waarom zoeken ze iemand?

De vorige burgemeester dacht dat hij elders een nieuwe baan had.

Wat voor collega moet je zijn?

Iemand die voor een beetje sfeer zorgt in de raad. Met humor ook. Althans, volgens de profielschets. Die het niet erg vindt om van het ene overleg naar het andere te gaan. En zonder morren daarna nog even zijn (of haar) gezicht laat zien bij de opening van een nieuw buurthuis. Of de sluiting van het oude.

Groningse nuchterheid is een pré. En stressbestendigheid. “In de politiek kan de spanning hoog oplopen”, zegt Schneiders. Wel zo handig als je daar ervaring mee hebt. Zelf is Schneiders een carrièreburgemeester, zegt hij. Begonnen in een gemeente met 10.000 inwoners en zo doorgegroeid. “Daardoor weet ik hoe de hazen lopen.”

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Een makkelijke taak is het niet. Schneiders is de eerste om dat toe te geven. Burgemeester ben je al-tijd. 24 uur per dag. Ook in het weekend. “Er is geen moment dat je de deur van het stadhuis achter je dicht kunt trekken en denken: ‘zo, nu even niet’.” Het is, zegt Schneiders, een way of life. “Je leeft nu eenmaal in een glazen huis.”

Máár. Dan ben je wel het gezicht van een stad met bijna 200.000 inwoners. Eentje die wel met wat problemen kampt (denk: leegstand, aardbevingen), maar toch. Het is een eervolle taak, zegt Schneiders. “En heel leuk.” Want: veelzijdig. “Je bent met zo veel verschillende dingen bezig. Aan het eind van de dag ben je helemaal afgedraaid.”

Wie wil reageren moet snel zijn: vandaag is de laatste dag dat aan Zijne Majesteit de Koning een sollicitatiebrief kan worden gestuurd.

    • Eva Oude Elferink