Palestijnse Abdul Kheir (16) zou levend zijn verbrand

De anti-zionistische leden van Neturei Karta rouwen in de tent die de familie van Khdeir daarvoor heeft ingericht. FOTO AFP

Deze ultra-orthodoxe Joden rouwen om de zestienjarige Palestijn Mohammed Abu Khdeir, afgebeeld op de posters in hun handen. Khdeirs lichaam werd woensdag gevonden in een bos bij Jeruzalem. De Israëlische autoriteiten hebben gisteren zes Joodse verdachten opgepakt in verband met de moord. Een van de zes mannen zou heben bekend, volgens The Jerusalem Post.

Veel Palestijnen zien de moord als wraak voor de dood van de drie ontvoerde Israëlische tieners. Hun lichamen werden vorige week gevonden op de Westelijke Jordaanoever. De Israëlische minister van Nationale Veiligheid noemde de moord op Khdeir gisteren „een schokkende en onacceptabele daad die ieder normaal mens, zeker in een sterk en democratisch land als Israël, sterk veroordeelt”.

Sinds de ontvoering van de Israëlische tieners, ruim drie weken geleden, is het zeer onrustig in Israël en Palestina. Het Israëlische leger verrichtte de afgelopen drie weken meer dan zeshonderd arrestaties en voerde talloze huiszoekingen uit op de Westelijke Jordaanoever. Bij protesten tegen de legeractie werden zes Palestijnen doodgeschoten. In reactie vuurden Palestijnse fracties in de Gazastrook projectielen af op het zuiden van Israël; het Israëlische leger reageerde met luchtaanvallen. Bij de beschietingen vielen aan Palestijnse zijde zeker drie doden.

De vondst van de dode Palestijnse Abu Khdeir leidde woensdag meteen tot rellen in bezet Oost-Jeruzalem. De politie onderzoekt de zaak nog, maar heeft een „sterke indicatie” dat de Joodse daders een nationalistisch motief hadden. Als dat klopt, gaat het vermoedelijk om religieuze rechts-extremisten die wraak wilden nemen voor de moord op de drie Israëlische tieners. Gisteren heeft het Israëlische leger ook een verdachte opgepakt voor die drievoudige moord. Of het een van de twee Hamas-leden is die Israël eerder heeft beschuldigd, is niet bekend.

In Oost-Jeruzalem zijn al vier dagen rellen vanwege de moord op Khdeir. Een Palestijn die bij de autopsie aanwezig was, verklaarde dit weekend dat Khdeir levend zou zijn verbrand.

Zaterdag dook er bovendien een filmpje op van Israëlische veiligheidsagenten die een geboeide en gemaskerde Palestijn in elkaar slaan. Het zou gaan om Tariq Khdeir (15), een neefje van de vermoorde Khdeir. Gisteren kwam hij op borgtocht vrij en verklaarde hij dat hij in elkaar was geslagen tot hij het bewustzijn verloor. Volgens de Israëlische autoriteiten viel Tariq Khdeir agenten aan tijdens protesten donderdag. Khdeir ontkent. Hij woont in Florida en was op familiebezoek in Palestina toen zijn neefje werd gedood.

    • NRC