Het broodje gezond lijkt in orde, nu de shoarma en kebab nog

Wie in een Nederlands lunchroom hapt in een broodje gezond, hoeft niet bang te zijn om ziek te worden. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA brengt de hygiënische omstandigheden in alle horecabedrijven in kaart en publiceerde vandaag de eerste resultaten, die van de 1.600 lunchrooms in Nederland.

De lunchrooms konden de beoordeling groen, oranje of rood krijgen. Als een ondernemer groen scoort, gaat de keuken veilig om met voedsel en is de hygiëne en ongediertepreventie in orde. Als een lunchroom oranje kleurt, is bij een inspectie een tekortkoming gezien waarvoor een boete is opgelegd. Van de 1.600 lunchrooms is afgelopen jaar 55 procent bezocht. Nergens werd het licht op rood gezet. Wel kregen 32 zaken de kleur oranje, 878 waren groen. Alle beoordelingen zijn te zien op de ‘Horeca Inspectiekaart’ die als app te downloaden is. Zo kunnen klanten kijken hoe het gesteld is met de hygiëne in een zaak voor ze er naar binnen gaan.

Doel is om binnen een jaar beoordelingen van andere soorten horecabedrijven in beeld te brengen, zoals bijvoorbeeld shoarma-, döner- en kebabzaken. In de eerste fase is gekozen voor lunchrooms omdat de ervaring is dat dit type horecabedrijf de keuken over het algemeen op orde heeft, aldus de NVWA. Andere horecatypen, die minder goede beoordelingen krijgen, worden na de proefperiode van een jaar ook aan het overzicht toegevoegd.

De verwachting is dat in 2016 alle horeca in Nederland gekleurd op de kaart staat.