Hoe je een gegarandeerde pophit maakt. Volgens deze man dan

Doe je inspiratie op bij Jason Derulo (die van al die trompetdeuntjes), gebruik minstens een paar sexy woorden en plaatsnamen en bespeel een instrument dat je eigenlijk niet kunt bespelen. YouTube-Brit Brett Domino, bekend van zijn vele muziekcovers, denkt te weten hoe je een gegarandeerde pophit maakt. Het tweede deel van zijn handleiding staat inmiddels online.

In het eerste deel richtte Domino, het komische, nerderige alter-ego van muzikant Rob J. Madin, zich vooral op de instrumentale kant van het perfecte popliedje. Begin met een drumbeat die simpel is, een instrumentaal stukje dat heel simpel is op dat instrument dat je eigenlijk niet kunt spelen, “want het mag niet te goed klinken” en dan, natuurlijk, een zinnetje dat je eindeloos kunt herhalen. En dat moet sexy zijn, dus googel je wat sexy zinnen. En dan krijg je dit resultaat:

Ruim een miljoen keer werd het filmpje al bekeken sinds vorige week en precies om die reden heeft Domino zich aan een vervolg gewaagd. Dat gaat nog net een stapje verder. Zo komt de melodie langs (neurie het eerste wat in je opkomt”), rijmen (hoofdsteden laten rijmen op andere woorden, want dat is cool) en natuurlijk autotune. En weer komt er een potentiële hit uit rollen:

Sneller, harder, dansbaarder

Domino probeert antwoord te krijgen op een vraag die al wel vaker is gesteld: waarom worden nummers hits? Een lijstje van Mic.com van eerder dit jaar komt met een paar van dezelfde elementen die de Brit in zijn komische video’s ook naar voren brengt: herhaal de titel (Pharrell’s ‘Happy’), simpele melodie (Pharrell en Robin Thicke’s ‘Blurred Lines’), de hele tijd hetzelfde zingen (Daft Punk en Pharrell’s ‘Get Lucky’).

In 2010 maakten twee studenten van Rutgers University in de Verenigde Staten een visualisatie van hits sinds de jaren ’60 door gebruik te maken van data van Billboard. Geen echt wetenschappelijk onderzoek, volgens de twee, maar een “project”. Het laat in ieder geval wat leuke dingen zien. Liedjes zijn de afgelopen vijftig jaar harder, sneller en dansbaarder geworden. Het ideale aantal ‘beats per minute’ was 119.8.

Salsa Tequila

Nog even terug naar een element dat zowel door Domino wordt genoemd als in het lijstje van Mic.com: het maakt eigenlijk helemaal niet uit wat je zingt. Of in welke taal.

Het huidige bewijs is dé zomerhit van het moment. Die heet ‘Salsa Tequila’ en is het werk van de Noorse comedian Anders Nilsen. Voor een goede zomerhit maakt de taal geen donder uit, beredeneerde hij - neem bijvoorbeeld Las Ketchup, O-Zone of recenter Gustavvo Lima -, dus bestaat zijn nummer uit een lijst aan willekeurige Spaanse woorden, vergezeld door een ongelofelijk aanstekelijke saxofoon. Hij is de hoogste nieuwe binnenkomer in de Mega Top 50 deze week.

    • Frank Huiskamp