Hamas zweert wraak te nemen op Israël voor dood van zeven leden

De Palestijnse militante Hamas-beweging heeft gezworen wraak te nemen op het Israëlische bombardement op de Gazastrook van afgelopen maandag, die aan zeven leden van de beweging het leven kostten. Een woordvoerder tegenover persbureau AP: “De vijand zal een enorme prijs betalen.”

Palestijnse kinderen staan bij een krater die volgens de politie is ontstaan tijdens een luchtaanval van Israël op de Gazastrook.
Palestijnse kinderen staan bij een krater die volgens de politie is ontstaan tijdens een luchtaanval van Israël op de Gazastrook. Foto Reuters/Mohammed Salem

De Palestijnse militante Hamas-beweging heeft gezworen wraak te nemen voor de Israëlische luchtaanvallen in de Gazastrook die aan zeven leden van de beweging het leven kostten. Een woordvoerder tegenover persbureau AP: “De vijand zal een enorme prijs betalen.”

Hamas verklaart dat de zeven strijders zijn omgekomen in een tunnel die vanuit de lucht is aangevallen. Bij een andere aanval kwamen elders nog twee leden om.

Het Israëlische leger voerde luchtaanvallen uit op veertien ‘terreurlocaties’, waaronder een aantal raketinstallaties. Ze vormen een vergelding voor de vele raketbeschietingen op Israël vanuit Gaza van de afgelopen dagen. Een Israëlische woordvoerder noemde de voortdurende raketbeschietingen onacceptabel.

Veel Palestijnse protesten in Oost-Jeruzalem

Sinds afgelopen woensdag het lichaam van een 16-jarige Palestijnse jongen werd gevonden nabij Jeruzalem, heeft Israël te kampen met gewelddadige Palestijnse protesten in Oost-Jeruzalem. De Israëlische politie onderzoekt de mogelijkheid dat de Palestijnse jongen is vermoord als wraak voor de moord op drie Israëlische tieners die eerder deze maand door Hamas op de Westelijke Jordaanoever zouden zijn ontvoerd.

Premier Netanyahu heeft Hamas beschuldigd van deze ontvoering. Ze verdwenen begin vorige maand spoorloos na afloop van een bijbelles in een Joodse nederzetting. Het Israëlische leger heeft hierop zoekacties uitgevoerd in de hele Westelijke Jordaanoever. Er zijn veel huiszoekingen verricht en bijna 200 Palestijnen zijn opgepakt. Gaza is daarnaast hermetisch van de buitenwereld afgesloten.

Lieberman breekt met Netanyahu

Het steeds verder oplopende geweld tussen Israël en de Palestijnen beïnvloed ook de Israëlische regering. Minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman, een overtuigd havik, zei vanochtend een punt te zetten achter de samenwerking tussen zijn partij Yisrael Beiteinu en de Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu, meldt de Israëlische krant Haaretz.

De twee vielen elkaar de afgelopen dagen regelmatig aan over de ontvoering van en moord op drie Israëlische tieners en de raketbeschietingen uit Gaza. Lieberman en minister van economie Naftali Bennett willen dat Israël een grote operatie begint in Gaza en uitten de afgelopen dagen openlijk kritiek op hun eigen regering. Dit kwam de twee vanochtend op kritiek van Netanyahu te staan.