Haan onder het aanrecht

Zo kort geleden nog, maar vertel erover en je kinderen denken dat je het over de Middeleeuwen hebt. Dat moeder een broedse kip met haar eieren in een keukenkastje stopte, opdat ze in alle rust kuikens kon krijgen. Dat iedereen kippen had, nou ja, samen dan. Zelfs abonnees van de Nieuwe Rotterdamse Courant (middeleeuws dagblad, weinig plaatjes). Je had Tuindorp Vreeswijk in Rotterdam, waar mijn oma nooit met kliek verlegen zat. Haar buren hadden kippen. Weg kliek. Het is voorbij. De Hinderwet verbiedt hanen het kraaien. De kliek gaat met de vuilnisman mee. Niemand houdt nog kippen in een keukenkastje. Stad en land eten goedkope kip, maar geen mens weet nog hoe een kip eruitziet, in haar geheel. En slachten?

De keukenla ligt vol gereedschap voor alle mogelijke klusjes. Zoals het scheppen van bolletjes uit een meloen. Daar is een ding voor. Maar van meer nut en nergens te koop: een instrument om een kip op minst bezwaarlijke wijze te verdoven om zelf te slachten in eigen keuken. Moet dat dan? Ja. Van opinieleidende diervrienden.

Nog niet zo lang geleden stond in deze krant een advertentie. Tekst met honderd namen eronder. De tekst was van hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk te Nijmegen. De namen eronder van uitsluitend hoogleraren, geen gewone mensen. Een manifest tegen de veehouderij. Een grote grief: eendagskuikens. Het zijn haantjes. Ze komen uit een broedmachine, samen met kuikens die leghen moeten worden. Zouden de haantjes in leven blijven, dan groeien ze op tot schriele dieren, een kostenpost voor de pluimveehouder, ze brengen niks op. Daarom worden ze direct nadat ze uit het ei komen van de hennen gescheiden en snel en pijnloos gedood. Dat moet niet, zeiden de hoogleraren. Wat dan wel? Dat zeiden ze er niet bij.

Ik weet het. In je keukenkastje met vrije uitloop. Zoveel hanenkuikentjes komen er dagelijks beschikbaar, dat elke Nederlander er elk jaar twee groot kan brengen. De kosten tellen dan opeens niet meer, integendeel, de kliek hoeft niet meer met de vuilnisman mee, de gemeentebelasting kan meteen omlaag. Het enige is het einde. Vroeg of laat moeten we toch af van de 45 miljoen (!) hanen die we elk jaar het nog maar net begonnen leven redden door ze op te halen bij het broedhuis. Verdoven, doden, slachten, braden.

Barbaren zoals ik doen het met een scherpe bijl en een aardappelschilmesje. Ik struin regelmatig het internet af op zoek naar een ding om kippen en hanen elektrisch te verdoven. Op de website kippenforum.nl zie ik dat er vraag naar is. Maar kookwinkels van stand en boerengeriefwinkels hebben er niks voor. Terwijl het moet van de professor.

    • Wouter Klootwijk