‘Ghani wint verkiezingen Afghanistan’ - VS willen onderzoek naar mogelijke fraude

Links 'winnaar' Ashraf Ghani, rechts Abdullah Abdullah.

Volgens de eerste exitpoll van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Afghanistan, heeft kandidaat Ashraf Ghani de verkiezingen gewonnen met 56,44 procent van de stemmen. Zijn tegenstander, Abdullah Abdullah, heeft 43,56 procent van de stemmen gekregen. Dat meldt persbureau Reuters.

Volgens de Afghaanse tv-zender TOLO accepteert Abdullah de uitslag niet.

Twitter avatar TOLOnews TOLOnews Spokesman for Abdullah Abdullah live on TOLOnews says they do not accept the results announced this evening by the IEC. #Afghanistan

Update 18:45 - De Verenigde Staten hebben inmiddels gevraagd om een “gedegen onderzoek” naar de beschuldigingen van fraude bij de verkiezingen.

Ghani is als cultureel antropoloog afgestudeerd aan Columbia University, ex-minister van Financiën, oud-werknemer van de Wereldbank en was in 2009 ook presidentskandidaat.

Hij staat volgens onze correspondent Joeri Boom het dichtst bij de westerse waarden:

“Maar hij heeft geen eigen hechte etnische of tribale achterban. Dat heeft hij deels proberen te ondervangen door de voormalige (beruchte) Oezbeekse krijgsheer Abdul Rasheed Dostum als zijn kandidaat voor het vicepresidentsschap aan te stellen. Maar dat kan veel etnische Pashhtun, Ghani’s eigen etnische groep juist weer afschrikken.”

Belangrijke verkiezingen voor Afghanistan

Er staat bij deze verkiezingen veel op het spel. Niet alleen voor het land zelf, maar ook voor bondgenoten zoals de Verenigde Staten. De vraag is of er echt democratie kan komen na de interventie in 2001.

Lees ook: Historische Afghaanse machtswissel: vier vragen over de verkiezingen.

    • Nando Kasteleijn