Georgische oud-president Edoeard Sjevardnadze (86) overleden

De Georgische oud-president Edoeard Sjevardnadze Foto Reuters

Edoeard Sjevardnadze, de tweede president van Georgië, is op 86-jarige leeftijd overleden. Hij was volgens zijn assistent, die zijn dood bevestigde aan persbureau Reuters, al langere tijd ziek.

Sjevardnadze was president van het land van 1995 tot 2003. Hij werd opgevolgd door Michail Saakasjvili.

Daarnaast was Sjevardnadze in de tijd van de Sovjet-Unie minister van Buitenlandse Zaken onder Michail Gorbatsjov. In die functie speelde hij volgens Reuters een heel belangrijke rol in het beëindigen van de Koude Oorlog. Sjevardnadze was verantwoordelijk voor het herstellen van de betrekkingen met het Westen voordat de Berlijnse Muur viel en de communistische Sovjet-Unie uiteenviel. Hij was een van de intellectuele vaders van de perestrojka (herstructurering), de hervormingspolitiek van Gorbatsjov.

Sjevardnadze keerde na de val van de Sovjet-Unie terug naar thuisland Georgië en werd daar de tweede democratisch gekozen president. Hij bracht stabiliteit terug in het land, maar gedurende zijn periode als president verdampte zijn populariteit.

Rozenrevolutie

Uiteindelijk trad hij af tijdens de Rozenrevolutie van 2003. Sjevardnadze had zichzelf bij de daaraan voorafgaande verkiezingen tot winnaar uitgeroepen, maar er werden onregelmatigheden gevonden bij de stembusgang. Er volgden grote protesten onder leiding van Saakasjvili, die in 2004 officieel zijn opvolger werd.

Schrijver Frank Westerman interviewde Sjevardnadze drie jaar geleden over onder meer de val van de Muur en de Rozenrevolutie. Dat interview is hier (€) te lezen.

    • Frank Huiskamp