Gemeente Utrecht heeft terecht prostitutiezone Zandpad gesloten

Stilte aan het Zandpad Foto ANP/ Koen van Weel

De voormalige prostitutiezone aan het Zandpad in Utrecht is terecht gesloten. Er waren volgens de rechtbank in Utrecht voldoende signalen van mensenhandel. De gemeente mocht daarom de vergunningen intrekken.

Dat vond een van de grootste exploitanten van de boten aan het Zandpad, Wegra, onterecht. Die spande dan ook begin dit jaar de rechtszaak aan. De gemeente verlengde de vergunningen niet, omdat in een rapportage van de politie stond dat Wegra wist van de mensenhandel en niet ingreep. Wegra vond dat die beschuldiging niet hard gemaakt kon worden.

De bestuursrechter noemde enkele voorbeelden van signalen van mensenhandel. Zo werd één vrouw in de achtste maand van haar zwangerschap door de politie achter het raam vandaan gehaald, schrijft RTV Utrecht. Deze vrouw moest ook met een gebroken enkel werken. Daarnaast maakten sommige prostituees extreem lange dagen, en hadden ze tatoeages die wijzen op dwang.

Nieuwe plek raamprostitutie

De gemeente Utrecht is bezig met een nieuwe vaste plek voor raamprostitutie in Utrecht. Het gaat om prostitutieflats achter de Texaco in de buurt van het Zandpad. Die locatie komt er volgens RTV Utrecht pas op zijn vroegst in de zomer van volgend jaar, maar als er bezwaar gemaakt wordt pas in 2016. In de tussentijd is er op het Zandpad geen prostitutie.

    • Frank Huiskamp